SARAN IZ RERNE
Saran moze biti sitan i veoma krupan. Tezina sarana varira od pola kilograma do petnaest kilograma tezine. Sarani zive po rekama, ali ih ima i koji zive po barama. Ti barski sarani imaju neugodan ukus i pre upotrebe moraju se drzati u hladnoj vodi koju treba cesce menjati. Saran ima velike kosti i meso mu se lako skida sa kostiju. Od sarana se mogu praviti najrazlicitija jela, corbe, djuveci i pecen na luku, pirincu, pasulju, zatim saran nadeven belim lukom i saran przen na maslu, masti i ulju.
Potrebni sastojci:
3kg sarana;
100g griza;
100g prezli;
50g psenicnog brasna;
Po ukusu zacini: so, biber i biljni zacin;
Malo ulja.
Priprema:
Ocistite sarana i operite dobro, isparcajte ga i posolite. U dublju posudu stavite griz, prezle, brasno i zacin i sve izmesajte. Svako parce ribe uvaljajte sa obe strane u pripremljenu smesu i poredjajte u uljem podmazan pleh. Prelijte uljem i pecite u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni. Potom okrenite drugu stranu, te i nju pecite dok ne dobije lepu rumenu boju.
Коментари
Постави коментар
Ostavite komentar ukoliko vam se dopao neki recept.