SARAN IZ RERNE

Saran moze biti sitan i veoma krupan. Tezina sarana varira od pola kilograma do petnaest kilograma tezine.  Sarani zive po rekama, ali ih ima i koji zive po barama. Ti barski sarani imaju neugodan ukus i pre upotrebe moraju se drzati u hladnoj vodi koju treba cesce menjati. Saran ima velike kosti i meso mu se lako skida sa kostiju. Od sarana se mogu praviti najrazlicitija jela, corbe,  djuveci i pecen na luku, pirincu, pasulju, zatim saran nadeven belim lukom  i saran przen na maslu,  masti i ulju.

Potrebni sastojci:

3kg sarana;
100g griza;
100g prezli;
50g psenicnog brasna;
Po ukusu zacini: so, biber i biljni zacin;
Malo ulja.

Priprema:

Ocistite sarana i operite dobro, isparcajte ga i posolite. U dublju posudu stavite  griz, prezle, brasno i  zacin i sve izmesajte. Svako parce ribe uvaljajte sa obe strane u pripremljenu smesu i  poredjajte  u uljem podmazan pleh. Prelijte uljem  i pecite u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni.  Potom okrenite drugu stranu,  te i nju pecite dok ne dobije lepu rumenu boju. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI