Постови

POSNI MAFINI

Слика
Divni su, posni ali jako ukusni. Potrebni sastojci: 1 banana; 1 jabuka; 180g secera; 150ml gazirane vode; 1 vanilin secer; 1 prasak za pecivo; 100ml ulja; 200g cokolade; i 4 kasike ulja. Priprema: Bananu izgnjeciti, a jabuku izrendati. Dodati vanilin secer , secer i izmiksati a zatim kiselu vodu i ulje. Dodati brasno pomesano sa praskom za pecivo i otopljenu prohladjenu cokoladu. Sve zajedno izmiksati pa sipati u korpice za pecenje i peci na 180 stepeni oko 15 minuta. Otopiti 100 g preostale cokolade sa 4 kasike ulja, kasikom stavljati na vec prohladjene mafine.  Dobro rashladiti i uzivati.

POSNI PASULJ NA VODI

Слика
Vreme je posta,pa evo jednog recepta za posni pasulj na vodi. Potrebni sastojci: 500g belog pasulja; 1 glavica crnog luka; 3 sargarepe; 1 crvena paprika; 1 cen belog luka; 2 kasicice soli; 1 kasicica suvog biljnog z acina; 1 manji komad paskanata. Za zaprsku: 2 krompira; 1 puna kasika brasna. Priprema: Pasulj preko noci ostaviti da stoji u vodi. Zatim ga sutradan staviti na sporet da voda prokljuca, tu vodu baciti i sipati novu. Pripremiti ostale sastojke za kuvanje. Papriku, crni luk, paskanat, beli luk u dve sargarepe iseckati, jednu sargarepu izrendati na sitnije rende. Sve to staviti u manju serpu i dodati jednu solju vode, staviti suvi biljni zacin i dinstati 10-ak minuta. Sipati izdinstano povrce u serpu sa pasuljem. Kuvati oko sat i po tj. dok se pasulj ne skuva. Na kraju kuvanja zaciniti po ukusu. Dok se pasulj kuva krompir obariti u slanoj zacinjenoj vodi. U dublju posudu ispasirati krompir dodati kasiku brasna i dobro promesati. Dodavati postepeno vodu u kojo

KEKSICI

Слика
Prhki keksici, brzo se prave a jos brze pojedu. Mozete ih praviti u posnoj varijanti, st duze stoje sve su bolji. Potrebni sastojci: 650g brasna; 340ml ulja; 170ml vode; 1 prasak za pecivo. Za nadev: Pekmez od sljiva ili neki drugi, nutela, eurokrem...i  3-4 kasike secera u prahu (moze a i ne mora). Priprema: Ulje i vodu sjediniti pa staviti da prokljuca, kada je prokljucalo postepeno dodavati brasno pomesano sa praskom za pecivo. Umesiti testo, testo je gotovo kada pocne da se odvaja od suda tj. ne lepi. Testo nije potrebno da stoji, pobrasnjaviti radnu povrsinu pa razvuci testo oklagijom, vaditi krugove casom ili modlom. Na krugove stavljati marmeladu, ali nemojte preterivati da ne bi iscurelo. Preklopiti krugove i sastaviti krajeve. (Da bi ih jos bolje zatvorili a i dekorisali pritisnite viljuskom krajeve).  Rernu