KOH OD GRIZA

Jednostavna, ukusna i ekonomicna poslastica iz detinjstva i pomalo zaboravljeni kolac.

Potrebni sastojci;
8 jaja;
4 pune kasike secera;
16 punih kasika griza;
1/2 limuna - izrendana kora.

Preliv:
1,5l mleka;
10 kasika secera;
1-2 kesice vanilin secera.

Priprema:
Zakuvati mleko sa secerom i vanilin secerom, paziti da ne zagori. Oprati limun sodom bikarbonom, prosusiti ga i izrendati 1/2 kore, izmeriti i prosejati griz. 
Kalup za pecenje namazati i posuti brasnom, visak brasna otresti i staviti papir na dno posude. Ukljuciti rernu da se greje na 200 stepeni.
Odvojiti zumanca od belanaca. Belanca kratko mutiti mikserom pa dodati jednu po jednu kasiku secera i nastaviti sa mucenjem dok se ne postigne cvrst sam. Zatim dodavati jedno po jedno zumance a mikser podesiti na najmanju brzinu. Staviti izrendanu koru od limuna u testo. Dodavati jednu po jednu kasiku griza i promesati varjacom izmedju dodavanja.
Sipati testo u kalup za pecenje, staviti u zagrejanu rernu i peci kolac oko dvadesetak minuta dok ne porumeni. Proveriti pomocu cackalice, ako ne ostaje nista na cackalici onda je kolac pecen. 
ispecen kolac izvaditi iz kalupa, skinuti papir, prebaciti ga okrenut na gore u cistu staklenu, keramicku ili emajliranu posudu.
Procediti mleko i polako preliti kolac, pa ga ostaviti da upije mleko i da se ohladi. Koh cuvati u frizideru poklopljen da se ne bi osusio.

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI