BANINI

Jednostavan i ukusan kolac pomalo zaboravljen. Devedesetih smo ih cesto
pravili. Iz dana u dan su sve lepsi.

Potrebni sastojci:
2 jaja;
2 soljice secera;
2 soljice ulja;
5 soljica brasna;
1 kesica praska za pecivo;
Po potrebi dzem.

Priprema:
U posudu umutiti jaja, a zatim dodati secer jednu po jednu soljicu i umutiti lepo, par minuta. Zatim dodati ulje i opet umutiti. Dodati brasno umesati varjacom pa domesiti rukom. Mesite dok ne dobijete lepu, glatku loptu. Ako je testo meko dodajte jos malo brasna, ako ste preterali sa brasnom dodajte jos malo ulja i rukama umesite.
Pleh podmazati sa jako malo ulja pa kasikicom uzimati testo, praviti loptice rukama, stisnuti vrlo malo izmedju dlanova i redjati u pleh.
Praviti razmake.
Pravite rupice u testu, drskom od varjace ili cime god vam je pogodno i rupice punite dzemom po zelji.
Staviti pleh u zagrejanoj rerni na 200 stepeni i peci da lepo porumene, kada pocnu da mirisu posle par minuta su gotovi. Dok se one peku pravite drugu turu u drugom plehu i cim izvadite jednu stavite drugu.

Pecene vadite na tacnu,i ostavite da se ohladi.
Odlicni su i topli, hrskavi i sutradan uz kaficu, caj za grickanje tope se u ustima.
Ispadne jako puno kolacica. Oko 60 komada, naravno sve zavisi od velicine. Mozete ih posuti secerom u prahu.

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI