HLEB OD HELJDE I OVSENIH PAHULJICA

Za hleb koji je niskokaloričan i ne goji, najbolje je koristiti sastojke bogate vlaknima, sa nižim glikemijskim indeksom. Evo recepta za takav hleb:


Potrebni sastojci:

- 200 g heljdinog brašna
- 100 g ovsenih pahuljica (sitnih)
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 2 kašike chia semenki (ili lanenih semenki)
- 250 ml vode
- 1 kašika maslinovog ulja (opciono)
- 1 kašičica meda ili zaslađivača po želji (opciono)

 Priprema:

1. Priprema semenki: Pomešajte chia semenke sa 100 ml vode i ostavite ih da nabubre 10 minuta. Ako koristite lanene semenke, postupak je isti.

2. Mešanje suvih sastojaka: U velikoj posudi pomešajte heljdino brašno, ovsene pahuljice, prašak za pecivo i so.

3. Dodavanje mokrih sastojaka: U suve sastojke dodajte nabubrele semenke, preostalu vodu, maslinovo ulje i med (ako ga koristite). Sve dobro izmešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.

4. Oblikovanje: Smesu prebacite u pleh obložen papirom za pečenje ili podmazan uljem. Izravnajte površinu hleba.

5. Pečenje: Zagrejte rernu na 180°C i pecite hleb oko 40-50 minuta, ili dok ne dobije zlatno-braon boju i čvrstu koricu.

6. Hlađenje: Izvadite hleb iz rerne i ostavite ga da se potpuno ohladi pre nego što ga sečete.

 Napomene:
- Ovaj hleb ne sadrži pšenično brašno i ima niski glikemijski indeks, što znači da neće naglo podizati nivo šećera u krvi.
- Heljda je bogata vlaknima i proteinima, a ovsene pahuljice dodaju dodatna vlakna koja će vam pomoći da se duže osećate siti.
- Chia i lanene semenke daju hlebu dodatne zdrave masti i vlakna.

Ovaj hleb je idealan za one koji paze na unos kalorija i žele da se hrane zdravo bez osećaja težine.

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

ROLAT OD SPANACA