SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM
Gulas je vrsta jela poreklom iz Madjarske koje se najcesce sprema od go
vedjeg mesa, crnog luka i mlevrne slatke paprike. Sluzi se uz kuvani testeninu, bareni krompir ili krompir pire, a moze i kao samostalno jelo.
Danas se gulas pravi i od svinjskog i pileceg mesa, kao i od pecuraka.
Gulas je omiljeno jelo u mnogim domovima.
Potrebni sastojci za gulas:
1kg svinjetine za gulas;
1kg crnog luka;
0,5l paradajz soka;
0,5l crnog vina;
3 sargarepe;
3 kasike paradajz pirea;
Slatka i ljuta zacinska paprika;
So;
Biber;
Secer;
Lovor, majcina dusica, persun; i
Ulje.
Priprema:
U veliku serpu sipate malo ulja i iseckati crni luk. Prziti ga posoljenog oko 10 minuta. Dodati rendanu sargarepu. Vodu nalivati pomalo da se povrce ne lepi za dno. Kada je luk lepo uprzen dodati kasiku kristal secera da bi luk karamelizovao. Meso iseci na kockice, nauljiti i dodati zacinsku papriku (ljutu po zelji). Izmesati sve i proprziti kockice mesa u posebnom tiganju, tek toliko da uhvate boju. Meso sa sokom od przenja dodati u karamelizovan luk. Dodati paradajz sok, paradajz pire i crno vino.
Ubaciti zacinsko bilje. Krckati 2-3 sata poklopljeno na tihoj vatri, uz povremeno mešanje. Skinuti poklopac i krckati jos jedan sat da se zgusne. Soliti po ukusu tek pred kraj kada visak tecnosti ispari.
vedjeg mesa, crnog luka i mlevrne slatke paprike. Sluzi se uz kuvani testeninu, bareni krompir ili krompir pire, a moze i kao samostalno jelo.
Danas se gulas pravi i od svinjskog i pileceg mesa, kao i od pecuraka.
Gulas je omiljeno jelo u mnogim domovima.
Potrebni sastojci za gulas:
1kg svinjetine za gulas;
1kg crnog luka;
0,5l paradajz soka;
0,5l crnog vina;
3 sargarepe;
3 kasike paradajz pirea;
Slatka i ljuta zacinska paprika;
So;
Biber;
Secer;
Lovor, majcina dusica, persun; i
Ulje.
Priprema:
U veliku serpu sipate malo ulja i iseckati crni luk. Prziti ga posoljenog oko 10 minuta. Dodati rendanu sargarepu. Vodu nalivati pomalo da se povrce ne lepi za dno. Kada je luk lepo uprzen dodati kasiku kristal secera da bi luk karamelizovao. Meso iseci na kockice, nauljiti i dodati zacinsku papriku (ljutu po zelji). Izmesati sve i proprziti kockice mesa u posebnom tiganju, tek toliko da uhvate boju. Meso sa sokom od przenja dodati u karamelizovan luk. Dodati paradajz sok, paradajz pire i crno vino.
Ubaciti zacinsko bilje. Krckati 2-3 sata poklopljeno na tihoj vatri, uz povremeno mešanje. Skinuti poklopac i krckati jos jedan sat da se zgusne. Soliti po ukusu tek pred kraj kada visak tecnosti ispari.
Коментари
Постави коментар
Ostavite komentar ukoliko vam se dopao neki recept.