USNIJINA JANIJA SA SUVIM ŠLJIVAMA

Evo jedan recept naše estradne umetnice Usnije Redzepove - janija sa suvim šljivama.
Imala sam tu čast da i lično upoznam Usniju i njenog supruga, u vreme kada su živeli u Maloj Moštanici, nedaleko od Beograda. Usnija je bila divna komšinica, obožavala je decu iz komšiluka, i oni nju takodje. Dolazili bi često kod nje, a ona bi ih učila pevanju i.uvek bi imala neki slatkiš ili voće. Osim toga Usnija je takodje volela da kuva za sebe i svog supruga. Bila je izrazito lepa žena, predivnog glasa. Nažalost ona više nije među nama, ali su njene pesme ostale da žive i posle nje.
Recept za jasniju sa suvim šljivama.
Potrebni sastojci:
500g svinjskog ili pilećeg mesa;
150g suvih šljiva;
3-4 struka praziluka;
Soli;
Aleve paprike 1-2 kašičice;
Masnoće po izboru (biljna ili svinjska mast, ulje).
Meso se isecka na manje komade, ako je pileće očisti se od kostiju. Praziluk očišćen i opran, iseče se na kolutove, i beli i zeleni deo.
Prvo se meso dinsta, zatim se spusti praziluk. Kad malo omekšaju doda se so i sleva paprika, nalije se vodom i nastavi kuvanje.
Pred kraj kuvanja dodaju se suve šljive bez koštica koje su prethodno 20-tak minuta stajale u vodi da bi nabubrile. Sa šljivama jelo se još malo kuva na tihoj vatri da ukrčka, da saft bude gušći. Može se poslužiti sa krompirom ili testeninom kao gulaš.

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI