BOZA

Boza je poznato osvezavajuce pice koje se dobija iz kukuruza, staro vise od hiljadu godina. Nekada smo u svakoj poslasticarnici mogli da se pored limunade osvezimo i bozom, nazalost danas je to postala retkost. Bozu su mnogi pili u detinjstvu gaseci zedj tokom letnjih vrucina hladnom bozom. Boza se koristi odmah po spravljenju, ne moze dugo da zadrzi sladak ukus jer dolazi do vrenja. Obavezno je drzati u frizideru, ali i pripremiti kolicinu koja se moze potrositi u relativno kratkom vremenu.

Potrebni sastojci:
5 litara vode;
4 kasike kukuruznog brasna;
1 kasika psenicnog brasna;
25g svezeg kvasca; i
300g secera.

Priprema:
U vecu serpu sipati vodu i staviti da provri. U ciniju staviti kukuruzno i psenicno brasno, promesati i sipati kutlacu vode. Fino umutiti da nema grudvica. Kada je voda u serpi prokuvala lagano umesati razmuceno brasno. Smanjiti temperaturu ringle i kuvati na laganoj vatri sat vremena. U toku kuvanja povremeno promesati. Ostaviti da se ohladi. Svez kvasac izmrviti dodati kasiku secera i posuti da nadodje. Zatim kvasac umesati u ohladjenu tecnost. Ostaviti u frizider da prenoci. 
Sutradan secer otopiti na laganoj vatri sipati 200ml vode i ostaviti da provri. Bozu procediti i sipati otopljen secer. Promesati i dobijenu tecnost sipati u flase.
Po ukusu u bozu, moze se dodati cimet ili zrna burbon vanile. Bozu u flasama dobro promuckati i cuvati u frizideru.

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI