VITAMINI


Danas se o vitaminima mnogo govori kao o važnim sastojcima hrane, čiji nedostatak dovodi do različitih poremećaja u organizmu, iako oni ne služe i kao materijal za gradnju ćelija ni kao energetski izvor.
Vitamini se javljaju u hrani u izvanredno malim količinama, pa ipak dovoljnim da ispune svoj zadatak u organizmu. No svaka namirnica ne sadrži i sve potrebne vitamine i zato je potrebno da hrana bude mešovita. Ali i uzimanje mešovite hrane može da bude nekorisno ako se s njom postupa nemarno.
Poznato je da se neki vitamini rastvaraju u mastima, kao vitamini A, D, E i K, dok se drugi rastvaraju u vodi. Jedni su otporniji prema toploti i dužem stajanju, dok se drugi u ovim uslovima uništavaju. Tako na primer spanać, koji je dosta bogat vitaminom C, već na običnoj temperaturi za 1-2 dana stajanja gubi polovinu od prvobitne svoje količine. Može se uopšte, reći da su vitamini rastvorljivi u mastima otporniji prema dejstvu toplote.

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI