Vitamin C (Ce)

Vitamin C(Ce) je vrlo rasprostranjen u prirodi. Ima ga mnogo u limunu, pomorandži, šipku i paprici. Meso, mleko i ostale namirnice životinjskog porekla sadrže ga u manjim količinama ili ga uopšte ne sadrže. Na visokoj temperaturi i stajanjem na vazduhu brzo propada, te iz tih razloga treba namirnice koje ga sadrže po mogućstvu kuvati što kraće vreme i u poklopljenom sudu, kako bi što manje dolazile u dodir sa vazduhom. Najidealnije je pripremanje povrća na pari, jer pri kuvanju vitamin C rastvara u vodi i odstranjuje zajedno sa njom.
Čovečji organizam nije u stanju da nagomilava rezerve vitamina C, zato je potrebno da se svakodnevno unosi svežom hranom. Dnevne potrebe se kreću oko 50-100 miligrama. Oboljenje koje nastaje usled nedostatka vitamina C u hrani naziva se skorbut. Danas se javlja redje nego ranije i u znatno blažem obliku. Ispoljava se krvavljenjem iz desni, umorom, krvavljenjem po koži i sluzokožama.
U ranom detinjstvu, nedostatak vitamina C nepovoljno deluje na formaciju zuba.
Potrebe za vitaminom C povećavaju se u trudnoći, pri dojenju, napornom radu i infektivnim oboljenjima.

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI