PUNJENA PAPRIKA

Paprika je veran saputnik kroz citav zivot. Tako vec generacije dece jedu "hleba, masti, soli i paprike", jelo skromnog imena i bogate istorije. Paprikom su bili inspirisani i omiljeni decji pisci.
U.Americi je Kristofer Kolumbo postao prvi Evropljanin koji je okusio papriku. Indijancima je dao pogresno ime misleci da je dospeo u Indiju, a papriku je nazvao pepper, jer ga je list ove biljke podsecao na biber. Privilegiju da jedu ovo povrce prvi su imali stanovnici Juzne Amerike. Aranaki Indijanci poceli su da gaje paprike jos u petom milenijumu pre nove ere. Pa ipak postala je zvezda svetskog glasa tek kada je Kolumbo preneo u Evropu. Kod nas u Srbiju su je doneli Turci od kojih smo pozajmili i sam naziv ovog povrca. Pored Srbije, smatra se domacom i u Bugarskoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Ceskoj. Kod nas je narocito poznata na jugu Srbije.
Recept za punjenje paprike

Potrebni sastojci:
600g mlevenog mesa;
2 glavice crnog luka;
1 kasika aleve paprike;
100g pirinca;
12 paprika babura;
2 paradajza;
0,5l paradajz soka;
Malo ulja;
Malo soli;
Biber;
Suvi biljni zacin.

Priprema:
Pirinac obariti. Paprike oprati, izvaditi peteljke i ocistiti od semenki. Crni luk sitno iseckati i prodinstati ga na malo ulja, dodati mleveno meso i alevu papriku i proprziti. Kada je meso uprzeno dodati pirinac i zacine po ukusu. Ovom smesom puniti paprike. Otvore paprika zatvoriti tankim komadom svezeg paradajza. Redjati u dublju serpu i doliti vode da bude do vrha paprika. Kuvati na laganoj vatri oko sat vremena. U serpicu umutiti brasno sa paradajz sokom, sipati u serpu sa paprikama. Staviti u rernu jos jedno 15 minuta.

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI