CUPAVCI

Cupavci su nastali pre vise od hiljadu godina u Australiji, gde su poznati kao "Lamingtonsi". Cetvrtasti kolac od biskvita oblozen cokoladnim kremom i mrvicama na dalekom je kontinentu nacionalni kolac. Nastao je u prelazu iz 19 u 20 vek, stavise u plavokrvnom domacinstvu.
Prema legendi u leto 1900 Charls Cochrane- Baille, drugi baron Lamington, odlucio je sa suprugom i svitom spas od nepodnosljive vlage potraziti u svojoj rezidenciji Harlxton House. Jednog dana suocen s neocekivanim gostima, lordov francuski kuvar Armand Gallend morao je na brzinu da se snadje kako bi upotpunio ponudu hrane uz popodnevni caj.
Snalazljivi kuvar je francuski buskvit od vanile ispecen dan ranije narezao na cetvrtaste komade, umocio ih u laganu cokoladnu smesu, te uvaljao u kokos. Neobican ali efektan kolac odusevio je dame iz visokog drustva koje su odmah zatrazile recept. U Australiji se 21 jula obelezava kao nacionalni dan Lamingtona.

Potrebni sastojci:

Kora:
4 jaja (moze i sest);
16 kasika secera;
13 kasika mleka;
Pola margarina; i
1 prasak za pecivo.

Fil:
32 kasike mleka;
24 kašike secera;
6 stangli cokolade;
Pola margarina; i
300g kokosa.

Priprema:

Ukljuciti rernu na 220 stepeni. Pleh podmazati uljem i posuti brasnom. Penasto mikserom umutiti jaja. Prvo umutiti belanca sa secerom, dodati zumanca, margarin, mleko. Nakon dodavanja brasna i praska za pecivo smesu mutiti rucno. Sasuti u podmazan pleh, peci 15 minuta, smanjiti na 200 stepeni i jos nekih desetak minuta, otprilike da se krajevi biskvita blago smezuraju. Dok se biskvit pece pripremiti fil od cokolade, tako sto se svi sastojci stave u posudu i blago zagrejavaju da se sjedine. Jos topao biskvit iseci na kocke. Kocke umakati u toplu cokoladu, a zatim uvaljajte u kokosovo brasno.

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI