Natrijum

Natrijum se u vidu kuhinjske soli nalazi u znatnoj količini u našem telu, a hranom se unosi u dovoljnoj količini. Medjutim, bilo iz navike ili zbog ukusa, mi upotrebljavamo znatno veće količine soli dodajući je kao gotovu namirnicu našem jelu. Kod ljudi koji se hrane pretežno biljnom hranom potrebe za kuhinjskom soli su veće nego kod onih koji se hrane namirnicama životinjskog porekla, jer biljne namirnice sadrže više kalijumovih nego natrijumovih soli.
Bez soli se mnoge složene radnje u našem telu ne bi mogla odvijati. Nedostatak soli ima za posledicu, pored zamora, gubitka apetita, poremećaja u radu nervnog sistema i mišića, i stvaranje osećaja žedji. Ako se samo vodom pokuša da žedj ugasi, u tome se neće uspeti, jer organizam bez soli neće biti u stanju da zadrži vodu te će se ona izlučivati, a čovek će opet biti žedan. Da bi se to preseklo, treba uzeti vodu sa dodatkom kuhinjske soli koja će je vezati za organizam. Veći gubitak soli nastaje pri povraćanju, čestim prolivima i obilnom znojenju, jer sa vodom, koja se ovom prilikom izlučuje, odlazi i so.
Kod srčanih i bubrežnih bolesti ograničava se upotreba kuhinjske soli.

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI