ISHRANA GOJAZNIH OSOBA (II DEO)

Izbor namirnica
I Zitarice, brasno proizvodi od brasna (hleb, testenine i sl.). Hleb se ogranicava, a koriste se prvenstveno "crne" vrste hleba i dvopek (kolicina dvopeka uvek je manja od dozvoljene kolicine hleba).
II Mleko i mlecni

proizvodi
Dozvoljava se upotreba "obranog" mleka (bez kajmaka) i posnih mlecnih proizvoda, ali se kolicina ogranicava!
III Meso, riba, jaja
Mrsavo meso ili riba, kuvano ili peceno, u ogranicenim kolicinama, jaja kuvana - 3 komada nedeljno.
IV Masti
Kolicina masnoca se drasticno ogranicava, dozvoljava se 10-20 grama ulja za prelivanje barene hrane ili salate.
V Povrce
Prednost ima lisnato povrce, po mogucstvu u vidu salate. Mahunjace (pasulj, grasak i dr.), kao i krompir ne dozvoljavaju se.
VI Voce
Preporucuje se socno voce (sirovo) koje ne sadrzi vise od 10% secera (prirodnog). Suseno voce kao i drugo voce bogato mastima se ne dozvoljava. Kolicina voca, kao i povrca, ogranicava se.
VII Secer i secerni koncentrati se zabranjuju.
Soljenje hrane se ne zabranjuje, ali treba smanjiti kolicinu na 2-3 grama.
Broj obroka je vazan: potrebno je da sva hrana bude rasporedjena u 4 do 5 obroka i da se uzima u pravilnim vremenskim razmacima (obroci ne smeju da se preskacu).
Treba nastojati da se koriscenjem raznovrsnih namirnica razbije eventualna jednolicnost u ishrani i da se maksimalno koriste u mogucnosti za fizicku aktivnost.

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI