PREBRANAC

Pasulj! Corbast, prebranac, sa mesom, bez mesa, kao salata i jos mnogo jela koje se mogu pripremati od pasulja. Sto se tice prebranca postoje dosta recepata svako ga sprema na svoj nacin. Ne bih nesto puno o prebrancu, znate onu recenicu koju je uzviknuo jedan pesnik u trenutku nadahnuca: "Dole car samozvanac, ziveo pasulj prebranac"! 
Pasulj vole svi i Meksikanci, Skandinavci i Amerikanci.  Jedino mi nije jasno kako se ne moze objasniti kada se radi o pasulju,kako to da se u nasem narodu potkrala takva figura kao sto je: Prost kao pasulj? Glupo, niti je pasulj prost, a nije ni jeftin, niti se granica na proste i one druge ikada pravila po tome ko jede pasulj i ko ne voli pasulj. U mnogim porodicama se i danas, po obicaju petkom jos uvek jede pasulj.

Potrebni sastojci za prebranac:
500g belog pasulja (tetovca);
500g crnog luka;
2-3 cena belog luka;
200ml ulja;
1 lovorov list;
1 kasika aleve paprike;
So;i
Biber.

Priprema:
Pasulj oprati, naliti vodom i ostaviti da stoji preko noci. Sutradan ocediti tu vodu, pasulj opet naliti vodom i kuvati 10-15 minuta. Baciti vodu, dobro oprati pasulj, naliti ga hladnom vodom, dodati kasikicu soli i lovorov list. Kuvati da omeksa. Potom ga ocediti od vode. Ocistiti crni luk i staviti ga u hladnu vodu da odstoji desetak minuta. Zatim ga iseci. Jedan deo ulja zagrejati u serpi i isprziti crni luk da porumeni. Skinuti sa ringle i dodati sitno iseckan beli luk, malo mlevenog bibera, aleve paprike i soli. U keramicku ili vatrostalnu posudu stavljati red pasulja, red luka, svaki red luka preliti kasikom ulja. Poslednji red mora da bude pasulj. Na kraju naliti vodom gde se kuvao pasulj, da ogrezne. I
peci u rerni na 200 stepeni dok se ne uhvati korica.

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI