EKLERI
Cuvena francuska poslastica - ekleri (pàte à chox), nastala tokom 19 veka. Spoj hrskavog testa, kremastog fila osvaja na prvu loptu. Tako jednostavno i neverovatno ukusno. Necete im odoleti.
Potrebni sastojci
Za testo:
250ml vode;
125g maslaca;
kasika secera;
150g brasna (ostrog);
4 jaja; i
prstohvat soli.
Za fil:
500 ml mleka;
malo arome vanile;
4 zumanca;
100g secera;
25g gustina;
250ml slatke pavlake.
Za preliv:
60g tamne cokolade, i
50ml slatke pavlake.
Priprema testa
U serpu sipajte vodu, pa dodajte secer, so i maslac, i ostavite da prokljuca. Potom u smesu dodajte brasno i mesajte jedan minut na ringli kako bi se brasno skuvalo. Sklonite testo sa ringle i sacekajte da se ohladi. U ohladjeno testo ubacite jedno po jedno jaje i mutite mikserom dok ne dobijete kompaktnu smesu. Dobijeno testo stavite u poslasticarski spic pa na pleh oblozen lek papirom istiskajte testo. Vodite racuna o razmaku izmedju eklera kako se ne bi dodirivali tokom pecenja. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 20 minuta na 190 stepeni. Kad testo bude gotovo ostaviti ga da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Priprema fila
U mleko dodajte aromu vanile, pa pustite da provri. U medjuvremenu umutite zumance sa secerom i dodajte gustin pa sve dobro izmesajte. U smesu ulijte malo provrelog mleka i dobro izmesajte sve dok ne nestanu grudvice, a onda dodajte i ostatak mleka. Ponovo energicno promesajte i vratite smesu u serpu u kojoj se kuvalo mleko, pa mesajte na laganoj vatri, sve dok se fil ne zgusne. Fil prebacite u drugu posudu i prekrijte ga plasticnom folijom, kako se ne bi uhvatila korica. U ohladjeni fil dodajte umucenu slatku pavlaku, pa dobro promesajte dok se ne sjedini. Ohladjene eklere iseci na pola po duzini, napunite pripremljenim filom.
Priprema preliva
Zagrejte slatku pavlaku (vodite racuna da ne provri), pa u nju dodajte sitno izlomljenu cokoladu. Ostavite da se smesa malo ohladi, a kada postane mlaka, ukrasiti eklere.
Potrebni sastojci
Za testo:
250ml vode;
125g maslaca;
kasika secera;
150g brasna (ostrog);
4 jaja; i
prstohvat soli.
Za fil:
500 ml mleka;
malo arome vanile;
4 zumanca;
100g secera;
25g gustina;
250ml slatke pavlake.
Za preliv:
60g tamne cokolade, i
50ml slatke pavlake.
Priprema testa
U serpu sipajte vodu, pa dodajte secer, so i maslac, i ostavite da prokljuca. Potom u smesu dodajte brasno i mesajte jedan minut na ringli kako bi se brasno skuvalo. Sklonite testo sa ringle i sacekajte da se ohladi. U ohladjeno testo ubacite jedno po jedno jaje i mutite mikserom dok ne dobijete kompaktnu smesu. Dobijeno testo stavite u poslasticarski spic pa na pleh oblozen lek papirom istiskajte testo. Vodite racuna o razmaku izmedju eklera kako se ne bi dodirivali tokom pecenja. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 20 minuta na 190 stepeni. Kad testo bude gotovo ostaviti ga da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Priprema fila
U mleko dodajte aromu vanile, pa pustite da provri. U medjuvremenu umutite zumance sa secerom i dodajte gustin pa sve dobro izmesajte. U smesu ulijte malo provrelog mleka i dobro izmesajte sve dok ne nestanu grudvice, a onda dodajte i ostatak mleka. Ponovo energicno promesajte i vratite smesu u serpu u kojoj se kuvalo mleko, pa mesajte na laganoj vatri, sve dok se fil ne zgusne. Fil prebacite u drugu posudu i prekrijte ga plasticnom folijom, kako se ne bi uhvatila korica. U ohladjeni fil dodajte umucenu slatku pavlaku, pa dobro promesajte dok se ne sjedini. Ohladjene eklere iseci na pola po duzini, napunite pripremljenim filom.
Priprema preliva
Zagrejte slatku pavlaku (vodite racuna da ne provri), pa u nju dodajte sitno izlomljenu cokoladu. Ostavite da se smesa malo ohladi, a kada postane mlaka, ukrasiti eklere.
Коментари
Постави коментар
Ostavite komentar ukoliko vam se dopao neki recept.