DA LI STE ZNALI
Mnoga jela za koja smo bili ubedjeni da su srpska, zapravo nisu.
Mnogi od nas se diče našom tradicionalnom kuhinjom i jelima kao što su pasulj i sarma od kiselog kupusa, a upravo ova jela nisu srpska. Koja je onda autentična srpska kuhinja? Koja su to jela za koje sa sigurnošću možemo reći da su deo srpske tradicije. Srpsko pravo tradicionalno jelo
, koje se zadržalo i danas je proja, koja se sprema od kukuruza-projinog brašna, u takva jela spadaju i ona od kiselog kupusa-sarma koja se iako potiče iz Anadolije ovde odomaćila, zatim podvarak, kuvani kupus i nezaobilazan pasulj, koji je tipičan balkanski proizvod.
Autentični srpski proizvod je ajvar ili kako ga još popularno zovu "srpski kavijar".
Sarma dakle nije srpsko jelo, već tursko. Kao i burek i djuveč.
Kiseli kupus je nemačko jelo, dok je pasulj iako poreklom iz Meksika u Srbiju i na Balkan, generalno uvezen iz Italije tek u 17 veku.
Gibanica je preuzeta od Jevreja, koji su tako zvali pitu sa sirom.
Mnogi od nas se diče našom tradicionalnom kuhinjom i jelima kao što su pasulj i sarma od kiselog kupusa, a upravo ova jela nisu srpska. Koja je onda autentična srpska kuhinja? Koja su to jela za koje sa sigurnošću možemo reći da su deo srpske tradicije. Srpsko pravo tradicionalno jelo
, koje se zadržalo i danas je proja, koja se sprema od kukuruza-projinog brašna, u takva jela spadaju i ona od kiselog kupusa-sarma koja se iako potiče iz Anadolije ovde odomaćila, zatim podvarak, kuvani kupus i nezaobilazan pasulj, koji je tipičan balkanski proizvod.
Autentični srpski proizvod je ajvar ili kako ga još popularno zovu "srpski kavijar".
Sarma dakle nije srpsko jelo, već tursko. Kao i burek i djuveč.
Kiseli kupus je nemačko jelo, dok je pasulj iako poreklom iz Meksika u Srbiju i na Balkan, generalno uvezen iz Italije tek u 17 veku.
Gibanica je preuzeta od Jevreja, koji su tako zvali pitu sa sirom.
Коментари
Постави коментар
Vaše mišljenje mi je važno!
Dragi čitaoci,
Želim da čujem vaše utiske! Molim vas da popunite obrazac ispod i podelite svoje mišljenje, sugestije ili predloge. Vaši komentari mi pomažu da sadržaj bude još bolji.
Hvala što ste ovde i što učestvujete!