DA LI STE ZNALI

Mnoga jela za koja smo bili ubedjeni da su srpska, zapravo nisu.
Mnogi od nas se diče našom tradicionalnom kuhinjom i jelima kao što su pasulj i sarma od kiselog kupusa, a upravo ova jela nisu srpska. Koja je onda autentična srpska kuhinja? Koja su to jela za koje sa sigurnošću možemo reći da su deo srpske tradicije. Srpsko pravo tradicionalno jelo
, koje se zadržalo i danas je proja, koja se sprema od kukuruza-projinog brašna, u takva jela spadaju i ona od kiselog kupusa-sarma koja se iako potiče iz Anadolije ovde odomaćila, zatim podvarak, kuvani kupus i nezaobilazan pasulj, koji je tipičan balkanski proizvod.
Autentični srpski proizvod je ajvar ili kako ga još popularno zovu "srpski kavijar".
Sarma dakle nije srpsko jelo, već tursko. Kao i burek i djuveč.
Kiseli kupus je nemačko jelo, dok je pasulj iako poreklom iz Meksika u Srbiju i na Balkan, generalno uvezen iz Italije tek u 17 veku. 
Gibanica je preuzeta od Jevreja, koji su tako zvali pitu sa sirom.

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI