DZEM OD SLJIVA

Nema nista lepse ni ukusnije od onoga sto napravimo svojim rukama i znamo od cega je. Iako je mnogima prva asocijacija na nasu zemlju upravo sljiva, najvecim proizvodjacem ovoga voca smatra se Kina, pa tek onda Srbija. Od sljive se u Srbiji prave razliciti specijaliteti za zimnicu, a najcesci je svakako domaci dzem od sljiva, koji je omiljena poslastica vecini ljudi i kojim se najcesce filuju palacinke. Najlepsi je onaj koji se kuvao na starom dobrom "smederevcu", kao što su to nekada radile nase bake.
Dzem od sljiva bi se obicno kuvao na sporetu, ali se mora konstantno mesati. Evo jednog recepta za dzem iz rerne, isto je ukusan, a manje prska i mozete ga promesati na svakih sat vremena.

Potrebni sastojci:
5kg sljiva;
700g secera; i
Vanilin secer, cimet ili crna cokolada.

Priprema:
Sljive oprati, ocistiti od kostica i staviti u serpu koja moze da stane u rernu. Ukljuciti rernu na 150 stepeni. Povremeno promesajte sljive. Ovo pecenje u rerni ce potrajati ali ne gubite strpljenje. 
Kada se sljive lepo ukrckaju, dodati secer, pa pustiti da se krckaju jos pola sata. Vreo dzem staviti u vrele sterilisane tegle.
Neko stavi i vanilu, cimet ili crnu cokoladu sa 70% kakaa. Ukus je odlican sa crnom cokoladom. 
Tegle sterilisati tako sto se dobro operu, osuse, pa se stave u rernu da se zagreju 5 minuta na 100 stepeni. Umotati tegle i ostaviti dzem do sutra da se ohladi dobro.



Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI