ISHRANA GOJAZNIH OSOBA (I DEO)

Cesto mozemo videti razne reklame kako smrsati nudeci razne preparate itd. Ja vam necu davati savete kako ukoliko imate visak kilograma da skidate, već c
u vam samo reci o ishrani gojaznih ljudi.
Gojaznost je najcesce posledica povecanog unosenja hrane, koja se neiskoriscena nagomilava u vidu masti. U muskarcima je karakteristicno nagomilavanje masti na gornjim delovima tela: ramenima, potiljku i na trbuhu iznad pupka - to je tzv. androidni tip gojaznosti i smatra se da osobe koje pripadaju ovome tipu naklonjene su povecanom pritisku, ranoj arteriosklerozi, secernoj bolesti, gihtu i dr. U zena je cesci tzv. ginoidni tip, za koji su karakteristicne naslage masti na donjim delovima tela: na butinama, slabinama, na trbuhu ispod pupka. Obe osobe naginju mehanickim smetnjama, kao sto su prosirene vene, smetnje u disanju, radu srca i dr.
Iz svega toga proistice potreba da se preduzmu mere za otklanjanje suvisnih kilograma. To, medjutim, mora da bude postepeno (u protivnom moze da bude opasno) i pod kontrolom lekara, koji ce utvrditi koliko kilograma treba da se izgubi da bi se doslo do idealne telesne tezine. Opasno je koristiti hemijska sredstva u ove svrhe ili podvrgavati se nekontrolisanim dijetama.

Glavni principi ishrane bojazni
Vodeci racuna o zdravstvenom stanju, uzrastu i fizickoj aktivnosti gojazne osobe kojoj je dijetetski rezim namenjen, treba energetsku (kalorijsku) vrednost dnevne ishrane smanjiti za 30 do 50% od dotadasnje, ali da nikako ova vrednost ne padne ispod 1500 kalorija. O energetskom okviru treba da se obavezno konsultuje lekar! Neke od namirnica (secer i secerni koncetrati: med, dzem, slatko i sl.) morace da se iskljuce iz jelovnika potpuno, a neke delimicno.

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI