PITA SA JABUKAMA

Da li verujete da je jabuka na nas jelovnik stigla pravo iz raja?
Iako ona ne leci bolesti, njenim svakodnevnim konzumiranjem mozemo spreciti pojavu mnogih zdravstvenih tegoba. Jabuka korene vuce iz Evrope, gde je rasla kao divlje drvo. Pitoma jabuka potice iz juznog Sibira i Azije, a vec Grci i Rimljani uzgajali su brojne sorte. 
Jabuka se najcesce jede sirova, ali se i pece, kuva, susi, preradjuje u sokove, marmelade, dzemove, zelee, sa njom se nadevaju razni kolaci, pite.
Evo jednog recepta za pitu sa jabukama.


Potrebni sastojci:

1/2kg tankih kora;
1,5kg jabuka;
600g secera;
700ml vode;
100g putera;
Malo ulja;
3 supene kasike griza; 
Po zelji orasi, cimet i suvo grozdje.

Priprema:

Rastopiti 100g putera i u njega dodati isto toliko ulja. Jabuke oljustiti, izrendati i dodati im par kasika secera (po ukusu) i 3 kasike griza, da upije visak soka, a i zbog sirupa kasnije da pita bude socnija. Kore po dve sastavljati premazati puterom i dodati fil od jabuka, fil se nanosi samo na jednom delu na pocetku, gledati da fila bude dovoljno za sve kore. Urolati kao rolat i redjati u pleh. Kada je sve poredjano izrezati ostrim nozem, pomastiti i peci na 200 stepeni dok ne porumeni. Vrelu pitu preliti hladnim sirupom.




Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI