Постови

KAPREZE SALATA

Слика
Kapreze salata je jedna od jednostavnijih salata koju mozete napraviti u ovim letnjim danima. Odlicno ide kao salata uz neko jelo, a cak i sama po sebi je dovoljna za jedan lagani rucak.  Potrebni sastojci: Za 4 osobe: 10kom.bosiljka (moze i suvi); 10g mirodjije; 300g mocarela sira; 20ml maslinovog ulja; 400g paradajza. Priprema: Bebi mocarelu isecite na kriske, paradajz operite pa i njega isecite na kriske.  Servirajte naizmenicno komad sira, pa komad paradajza.   Preko salate sipajte maslinovo ulje, i ukrasite bosiljkom i mirodjijom.

MESNI USTIPCI

Слика
Odlicno idu uz svaku vrstu priloga, ali i uz svaki deo dana, mozete ih posluziti uz pire krompir, pirinac ili testeninu, peceni krompir ili uz neko povrce, u pecivo...savrseni su. Potrebni sastojci: 500g mlevenog mesa; 2-3 cena belog luka; 1 jaje; 2 kasike parmezana; 7 kasika prezli; 3 kasike sitno seckanog persuna; Ulje; So i biber. Priprema: Pomesajte mleveno meso, usitnjeni beli luk, jaje, ribani parmezan, prezle, seckani persun, so i biber. Vadite kasikom smesu i oblikujte ih u valjke ili okrugle, pa ih stavite u pleh za pecenje koji ste prethodno oblozili papirom za pecenje. Ostavite u frizideru 15 minuta. Poprskajte uljem, pa ih pecite u rerni na 180 stepeni oko 20 minuta do pola sata, ili ih przite na ulju dok ne dobiju finu boju.

JAJE U RUPI

Слика
Jednostavno, brzo i ukusno, idealno za dorucak, ali i za bilo koji obrok u toku dana, posebno u ovim toplim danima kada nam se ne stoji pored sporeta i ne pali rerna. Potrebni sastojci: Za 4 osobe: 4 kasicice putera ili maslinovo ulje; 4 parceta hleba; 4 jaja; Malo belog luka u granulama; Malo soli; Po zelji ribani sir (parmezan ili kackavalj) a moze i bilo koji drugi sir. Priprema: Izdubite hleb, odnosno napravite rupu mozete casom ili jednostavno opsecite nozem.  U tiganju na maslinovom ulju stavite da se hleb prepece, pa ga okrenite kada se blago zarumeni. U rupu u hlebu pazljivo razbijte jaje i przite par minuta da se stegne. Zatim pazljivo okrenite da se zapece i sa druge strane.  Peceno jaje u hlebu prebacite na tanjir, posolite,  pospite belim lukom u prahu, i pospite sirom (nije obavezno). Uz paradajz je savrseno.