Постови

ZAPECENE NJOKE

Слика
Potrebni sastojci za njoke: 500g njoka; 200ml kisele pavlake; 2 jaja; 500ml mleka; 50g rendanog parmezana; 150g kackavalja; 50g putera; Ulje; So i biber. Priprema: U posoljenoj vodi kojoj smo dodali ulje kuvamo njoke. U dubok sud polupamo jaja, dodamo mleko, rendani parmezan i kiselu pavlaku, posolimo. Njoke properemo hladnom vodom iscedimo i pospemo u vatrostalni sud podmazan puterom. Prelijemo prethodno pripremljenom smesom, poprskamo rendanim kackavaljem i pecemo 30 minuta na 200 stepeni. Ukrasimo persunom.

SLADOLED TORTA

Слика
Jedna brza, lagana i ukusna torta idealna za iznenadne goste kao i za ove vrucine. Potrebni sastojci: 1l mleka; 3 pudinga od vanile; 3 kasike secera; 100g kokosa; 250g margarina; 1 kasika ruma; 300g keksa; 8 krem banana;  50g cokolade; i Slag. Priprema: Skuvati puding od vanile u mleku, zasladiti secerom i dodatni kokos. Kada pocne da kljuca dodati margarin isecen na listice. Kada se istopi dodati mleveni ili izlomljeni keks. Kalup obloziti celofanom ili folijom pa izruciti pola mase, staviti 8 krem banana pa drugu polovinu mase. Staviti u frizider da se stegne, zatim prevrnuti na tacnu, skinuti celofan i premazati slagom, odozgo moze istopljenom cokoladom ili izrendanom. 

RINFLAJS

Слика
Rinflajs je pravo vojvodjansko svapsko jelo. Sprema se od govedjeg ili kokosjeg mesa koje je kuvano u supi i najčešće se jede sa renom, ali u nekim krajevima uz ovo jelo pripremaju sos od pasiranog paradajza, proprzenog brasna na masnoci i mirodjijom. Sem kuvanog mesa u ovo jelo se stavlja krompir, sargarepa i celer. Potrebni sastojci: 1 veci komad od govedjih grudi ili kokoska; Suplja govedja kost; Sargarepa; Veza persuna; Srednji koren celera; Listici celera; Pastrnak; 2 glavice crnog luka; 2-3 lista lovora; Krompir; Biber u zrnu; i So. Priprema: U duboku serpu ili lonac sipati oko 2,5l vode i ubaciti meso. Kuvati ga nekih 15 minuta dok ne pusti mast, a zatim prosuti vodu i skinuti mast sa serpe koja je ostala. Opet naliti vodu u serpu, pa ubaciti svo povrce (sem krompira koga treba dodati 40 minuta pre nego sto ce jelo biti gotovo) i blago posoljeno meso. Zatim ubaciti lovor i biber. Sve zajedno kuvati poklopljeno na laganoj vatri oko 2,5 sata. Kada povrce i m