Постови

JAGNJECI BUT

Слика
Potrebni sastojci: Jagnjeci but; Saka morske soli; 5 cenova belog luka; Ruzmarin; Biber; 200ml ulja; 2kg krompira. Priprema: U dobro opran jagnjeci but utrljati morsku so i biber, staviti kuglice ruzmarina ili suvi ruzmarin i umotati but u foliju pa ga staviti u frizider da odstoji nekoliko sati.  Kada se but izvadi iz frizidera preliti ga uljem i preneti u pleh, pa u hladnu rernu koju potom treba ukljuciti na 180 stepeni. Na taj nacin ce se jagnjece meso peci sporije zbog cega ce biti socnije. Peci meso oko 60 minuta, posle cega treba dodati malo vode(1-2 case) i okrenuti ga da se ravnomerno ispece. Posle 30 minuta ponovo treba da se okrene pecenje, dodati isecen krompir na kocke. Peci jos oko 35 minuta ili manje oko 25 minuta.  Pred kraj pecenja sitno iseckani beli luk. Posle potrebno je da se pecena jagnjetina opusti najmanje 15 minuta, da bi bila meksa i socnija. Posle toga moze da se sece. 

KOH OD GRIZA

Слика
Jednostavna, ukusna i ekonomicna poslastica iz detinjstva i pomalo zaboravljeni kolac. Potrebni sastojci; 8 jaja; 4 pune kasike secera; 16 punih kasika griza; 1/2 limuna - izrendana kora. Preliv: 1,5l mleka; 10 kasika secera; 1-2 kesice vanilin secera. Priprema: Zakuvati mleko sa secerom i vanilin secerom, paziti da ne zagori. Oprati limun sodom bikarbonom, prosusiti ga i izrendati 1/2 kore, izmeriti i prosejati griz.  Kalup za pecenje namazati i posuti brasnom, visak brasna otresti i staviti papir na dno posude. Ukljuciti rernu da se greje na 200 stepeni. Odvojiti zumanca od belanaca. Belanca kratko mutiti mikserom pa dodati jednu po jednu kasiku secera i nastaviti sa mucenjem dok se ne postigne cvrst sam. Zatim dodavati jedno po jedno zumance a mikser podesiti na najmanju brzinu. Staviti izrendanu koru od limuna u testo. Dodavati jednu po jednu kasiku griza i promesati varjacom izmedju dodavanja. Sipati testo u kalup za pecenje, staviti u zagrejanu rernu i peci kola

VEGETARIJANA ZAPECENI KROMPIR

Слика
Potrebni sastojci: 4-5 krompira (zavisi od velicine krompira); 2 paprike; 1 glavica crnog luka; 2-3 cena belog luka; 1-2 paradajza; 2 sargarepe; Malo persuna; So; Biber; Mesavina zacina; 1 kasika brasna; 150ml pavlake za kuvanje. Priprema: Oguliti krompir pa narezati na kockice. Dodati na kockice secene paprike, luk, sargarepu, beli luk, oljusten i iseckan paradajz. Sve zaciniti solju, biberom, mesavinom zacina, pa dodati kasiku brasna.  Promesati pa istresti u vatrostalnu posudu koju ste prethodno premazali puterom. Posuti seckanim persunom i preliti jednom kasikom ulja, dodati i jednu solju vode. Prekriti folijom i ubaciti u zagrejanu rernu.  Peci na 200 stepeni oko pola sata, pa skinuti foliju, preliti pavlakom za kuvanje, pa vratite u rernu jos oko 15 minuta.