Постови

PRZENE JABUKE

Слика
  Potrebni sastojci: 2 kiselkaste jabuke; Malo ulja.  Priprema: Jabuke oljustiti i iseci na cetvrtine, ocistiti od kostica te svaku cetvrtinu podeliti na tri dela.  U tiganju zagrejati malo ulja tek toliko da pokrije dno tiganja i staviti jabuke da se prze. Prvo prziti sa jedne strane oko 2-3 minuta, okrenuti i prziti ih sa druge strane jos 2-3 minuta. Mozete ih posluziti kao prilog uz peceno meso ili kao desert uz sladoled, biskvit ili puding.

MEDENE TOBLERONE

Слика
  Potrebni sastojci: 250g cokolade za kuvanje; 80-100g meda; 75g badema. Priprema: Cokoladu istopiti na pari. U istopljenu cokoladu dodati med i iseckane bademe. Smesu promesati i sipati u kalup za toblerone koji je prethodno oblozen sa providnom folijom. Drzati u frizideru da se smesa stegne i iseci na komade.

SALATA OD KELJA

Слика
  Kelj je izuzetno bogat vitaminima i mineralima. Sadrzi veliku kolicinu kartenoida, vitamina C, K, A, gvozdje, kalcijum, mangan, fosfor, bakar. Jedna porcija kelja sadrzi oko 36 kalorija, 40% od dnevne potrebe magnezijuma, 15% vitamina B6 i kalcijuma 180% vitamina A, 200% vitamina C i cak 1020% vitamina K. Koristan je zenama u menopauzi, kod osteoporoze, smanjenog sadrzaja kalcijuma. Cuva od raka koze, dojke i prostate. Poboljsava varenje, sprecava razvitak ateroskleroze, odlican je u svakodnevnim dijetama za mrsavljenje.  Potrebni sastojci: 10 solja listova kelja; 2 cesnja belog luka; 1/4 kasicice morske soli; 1 limun; 2 kasike maslinovog ulja; 1/4 solje suve brusnice; 1/4 solje iseckanog badema; 3 kasike parmezana.  Solja od 200ml. Priprema: Staviti listove kelja u dublju posudu. Izgnjeciti beli luk i dodati mu so i staviti zajedno sa keljom, zatim sok od jednog limuna i maslinovo ulje.  Cistim rukama omeksati sastojke. Dodati suve brusnice i sir.  Ova salata se dobro cuva u frizide