Постови

SARMA SA SAMPINJONIMA

Слика
Kada kazemo sarma mislimo na onu nasu klasicnu sarmu sa mesom, ova sarma je ista samo posna umesto mesa stavila sam sampinjone.  Potrebni sastojci: 1 glavica kiselog kupusa; 1/2kg sampinjona; 200g pirinca; 4-5 glavica crnog luka; Ulje; 1 kasika aleve paprike; Biber; Zacin i so po ukusu. Priprema: Odvojite listove kupusa, operite u  vodi,  zatim skinite zadebljane delove. Pirinac obarite.  Crni luk iseckajte sitno i proprzite ga na ulju da dobije staklastu boju. Sampinjone operite i iseckajte,  pa stavite da se prze zajedno sa lukom, przite dok ne ispari voda, potom dodajte 1 kasiku aleve paprike, posolite. Sklonite sa ringle i dodajte bareni pirinac,  pobiberite i promesajte.   Stavljajte po jednu kasiku fila na list. Uvijajte sarme i redjajte u serpu. Na dno serpe sipajte malo ulja, stavite par listova i redjajte sarme. Prelijte sarme sa jednom casom vode. Prekrijte ih ostatkom listova.  Stavite da se sarma kuva na umerenoj temperaturi, a mozete je

SVE MANJE JEDEMO KUVANA JELA

Слика
U poslednje vreme sve vise se promovise sirova hrana.  Nase podneblje kao i nasa genetika zahtevaju da jedemo kuvanu hranu kao sto su to radile nase mame, bake. Danas nazalost sve manje jedemo kako kaze nas narod "na kasiku".  Danas se brzo zivi pa zene nemaju vremena da prave rucak.  Nekada se radilo do 15 casova, a sada do 17, mada su zene koje su radile kuvale uvece za dva dana. Generalno mnogo ljudi kupuje gotova jela,  verovatno im je lakse da kupe dve do tri porcije,  podgreju i to je to.  Vise se ide na kvantitet nego na kvalitet,  promenila se tehnologija priprema hrane, promenio se nacin ishrane, promenile su se i same namirnice.  Nije to vise onako kako je bilo,  kod mene u kuci se kuva stalno,  bar jedan obrok mora da bude na kasiku. Da li i vi kuvate ili kupujete gotova jela? 

DOMACI CIPS OD KROMPIRA

Слика
Hrskavi, slan, neodoljivi cips, odlicno ide uz casu piva. Potrebni sastojci: 1,2kg krompira; 1,5-2dl ulja; So po ukusu. Priprema: Krompir oljustite i operite ga. Sa nozem ili ljustilicom za povrce isecite tanke listice od krompira. Ostavite da stoji u vodi par sati kako bi krompir pustio svoj skrob, procedite, zatim isperite i dobro prosusite sa krpom.  Prziti u dubokom vrelom ulju. Przeni cips vaditi na salvetu da se dobro ocede od masnoce. Posoliti i promesati. Prijatno!