Постови

SRPSKI KAVIJAR

Слика
Izvrstan i veoma ukusan namaz, gotov za deset minuta. Potrebni sastojci: 300g sira; 100g mlevenih oraha; 200g kajmaka ili kisele pavlake; 3 cena belog luka; 1 kasika seckanog persuna. Priprema: Sir izgnjecite viljuskom i pomesajte sa mlevenim orasima i sitno iseckanim belim lukom. Dodajte kajmak ili kiselu pavlaku i persun, sve zajedno sjedinite. Cuvajte do sluzenja u frizideru. Posluziti kao namaz ili uz neko pecenje.

SIRUP OD ZALFIJE

Слика
Kako nam dolazi hladnije vreme, tako nam dolaze prehlade i grip. Obicno pored ostalih simptoma javljaju se bolovi u grlu, kasalj. Evo jedan prirodni lek koji sam licno isprobala i koji pravim svojoj deci, vrlo je efikasan, zaista deluje. Potrebni sastojci: 200 g secera (1solja); 1 solja vode; 2 kasike suve zalfije. Priprema: Solju secera isprziti u posudi kao karamel (nikako da vam zagori, dobice gorcinu) tome dodati solju vode pa cim pocne da se otapa secer dodati zalfiju i pustiti da blago prokljuca - skloniti sa ringle. Kad se malo slegne procediti.  Najbolje je sirup sipati u jednu od nekih flasica od nekih sirupa te vrste koji ste popili. Isto tako mozete praviti i sirup od lovora, samo umesto zalfije dodajte 10 listova lovora.  a mozete i jedno i drugo pomesati.  Cuvajte se!

ROLAT OD SPANACA

Слика
Potrebni sastojci: Za koru: 5 jaja; 1 kasicica soli; 1/2kg spanaca (obarenog); 5 kasika brasna; 1/2 praska za pecivo. Za fil: 200g krem sira; 1 kuvano jaje; 300g sunkarice u listu; 100g kackavalja u listu; 1 kisela pavlaka a moze i mileram. Priprema: Umutiti jaja sa kasicicom soli, dodati spanac, brasno i prasak za pecivo. Sipati u pleh oblozen pek papirom. Peci na 180 stepeni dok ne porumeni, proveriti cackalicom ako nista ne ostaje na cackalici onda je rolat gotov. Kada je kora pecena odmah je zaviti sa pek papirom i ostaviti da se ohladi. Kad je ohladjen rolat odviti i premazati krem sirom, preko toga  izrendati kuvano jaje, preko jajeta poredjati sunkaricu, podmazati pavlakom i preko kackavalj. Saviti rolat i okolo ga premazati kiselom pavlakom ili mileramom.