Постови

GRASAK

Слика
Potrebni sastojci: 450g-500g svezeg ili smrznutog graska: 1 glavica crnog luka; Ulje; Malo secera, 1 kasicica aleve paprike; 1 puna kasika brasna; So i biljni zacin po ukusu. Priprema: Crni luk sitno iseckajte i malo proprzite na ulju, kada postane staklast dodajte grasak, sipajte vodu i dodajte malo secera. Kuvajte oko 20 minuta, odnosno dok grasak ne omeksa, zatim sipajte alevu papriku i jos malo kuvajte. Povremeno dolivajte vodu da grasak ne bi zagoreo. Umutite jednu punu kasiku brasna sa malo vode pa dodajte u grasak. Na kraju posolite i zacinite po ukusu.

KIFLICE SA PIVOM

Слика
Potrebni sastojci: 500g brasna; 1 prasak za pecivo; 1dl piva; 2dl ulja; 400g secera; 2dl vode; 1 vanilin secer; 50g kokosa; 50g mlevenih oraha, lesnika... Priprema: U posudu sipajte pivo, ulje i dodajte brasno pomesano sa praskom za pecivo, pa zamesite testo.  Od testa pravite kiflice i redjajte ih u pleh oblozen papirom za pecenje. Pecite oko 10-15 minuta na 180 stepeni.  Za sirup sipajte vodu, secer i vanilin secer i kuvajte dok ne provri.  Kada provri ostavite da vri jos 5 minuta.  Vruce kiflice potapajte u sirup, pa uvaljajte u kokos i mlevene orahe.

AMERICKE KROFNE

Слика
Americke krofne su trenutno najpopularniji slatkis i to ne bez razloga.  Brzo se pripremaju, a mogu da se prave na stotinu razlicitih nacina. Pravi su raj za nepca, a mozete praviti i slatke i slane, mogu biti i dezert, a i zamena za obrok - za dorucak ili veceru.  Potrebni sastojci: 300g brasna; 150g secera; 125g maslaca ili margarina; 3 jaja; 200ml mleka; 1 prasak za pecivo; 1 vanilin secer.  Priprema: Umutite sve sastojke i kada se dobije glatka masa kasikom punite kalupe. Krofne pecite oko 15 minuta na 200 stepeni.  Pecene krofne izvadite iz kalupa,  najlakse viljuskom.   Recept mozete unaprediti dodajuci: limun, cokoladu,  vanilu,  dzem... Ako hocete slane krofne mozete dodati: sunku,  kackavalj,  origano, kecap,  pavlaku i sir... Prijatno!