STRUDLA SA MAKOM

Najstariji recept za strudlu datira iz 1696 godine i cuva se u Beckoj drzavnoj biblioteci.
Za srpsko podneblje, a posebno za Vojvodinu karakteristicna je strudla sa makom ili sa orasima od takozvanog kiselog testa. 

Potrebni sastojci:

600g mekog psenicnog brasna;
1 kesica vanile ili aroma vanile;
4g soli;
Korica jednog limuna;
100g maslaca ili margarina;
2 jajeta;
Kvas.

KVAS:
250ml mlakog mleka;
20g svezeg kvasca;
4 kasike secera;
4 kasike brasna.

NADEV:
400g mlevenog maka;
200g secera;
6 kasika prezli;
200ml toplog mleka.

Priprema:

Prvo pripremite kvas, tako sto cete pomesati toplo mleko, izmrvljen kvasac, secer i brasno.  Kvas ostavite da nadodje. 
U medjuvremenu umutite dva jaja. U posudu uspite brasno, dodajte so, vanilin secer, izrendanu koricu limuna.  Dodajte maslac/margarin koji treba da bude sobne temperature,  zatim umucena jaja i na kraju nadosli kvas. Mesite testo dok se sve fino ne sjedini. 
Posudu poklopite i ostavite 15 minuta na sobnoj temperaturi. 
Posle 15 minuta premesite testo, mesite ga malo duze oko 3-4 minuta, sve dok ne dobijete finu glatku masu. 
Vratite testo ponovo u posudu, pokrijte plastcnom folijom i  ostavite ga 30 minuta na sobnoj temperaturi. 

Kada je testo naraslo mozete ga odmah oblikovati u strudlu ili ga ostaviti preko noci u frizideru, kako god vi zelite.  Bez obzira da li ste se odlucili za prvu ili drugu opciju pripremite nadev za strudlu. 
Nadev sa makom pravite tako sto cete pomesati mleveni mak, srcer, prezle i  toplo mleko.  
Testo izvadite na radnu povrsinu podelite ga na dva dela i razvucite svaki deo na zeljenu debljinu u zavisnosti od pleha. 
Rasporedite ravnomerno nadev po testu i  urolajte strudlu. Kada ste zavrsili sa obe strudle ostavite je u plehu oblozenom papirom za pecenje 45 minuta na toplom da se udvostruci.  
Strudlu pecite na 200 stepeni oko 30 minuta, zavisi od rerne. 
Kada je strudla  pecena izvadite je da se ohladi i pospite secerom u prahu. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI