Постови

BROKOLI SA SOJA SOSOM

Слика
Potrebni sastojci: 4 solje brokolija; 3 cesnja belog luka; 2 velike kasike susamovog ulja; 2 velike kasike soja sosa; 1/2 solje bujona od povrca; 1 velika kasika gustina. Priprema: Brokoli oprati i iseci na manje komade. U veliku ciniju staviti soja sos, bujon, iseckani beli luk i gustin. Sve to polako promesati. Na laganoj vatri , na ulju dinstati brokoli par minuta. Zatim dodati sos sa dodacima i nastaviti sa dinstanjem jos par minuta.

MAFISI

Слика
Potrebni sastojci: 400g brasna; 20g maslaca; 2dl kisele pavlake; 2 kasike ruma; 1 kasika secera; 4 zumanceta; 100g secera u prahu; Ulje. Priprema: Mafisi su vojvodjanski specijalitet, koji izgledaju kao velike ali lake pahuljice przene na ulju i posute secerom u prahu. Staviti u posudu za nesanje brasno, napraviti udubljenje u njegovoj sredini pa sipati secer, razmeksali maslac, zimanca, rum i pavlaku. Obrusavajuci postepeno brasno, zamesiti testo. Preneti na dasku za mesenje dobro ga zamesiti, oblikovati kao hlebcic i ostaviti da malo odmori. Posuti dasku brasnom razvuci testo oklagijom u koru debelu oko 2mm. Zupcastim nozicem iseci koru na kvadrate velicine 8x8cm. Svaki kvadrat raseci na sredini sa dva reza udaljena jedna od drugog oko 2cm. Kroz jedan razrez provuci jedan ugao testa, kroz drugi  razrez - suprotni ugao. Takve masnice od testa stavljati na vrelo ulje i prziti. Potrebno je da mafisi plivaju u debelom sloju ulja i kada dobiju bkedo zutu boju izvaditi iz ulja, redjati na

POGACA-PLETENICA

Слика
Potrebni sastojci: 1kg brasna; 25g svezeg kvasca; 2 jajeta; 1 kasika secera; 2,5dl mleka; 1/4 kasicice soli; 1 kasika ulja; 1 zumance. Priprema: Razmutiti kvasac u mlakom mleku i dodati malo brasna. U posudu za mesenje sipati brasno, pa u sredini napraviti udubljenje i sipati razmuceni kvasac, ostaviti 15 minuta da kvasac nadodje. Posle toga dodati jaja, so i malo ulja, i zamesiti testo kao za svaki hleb uz postepeno dodavanje mlakog mleka i obrusavanje brasna. Testo umesiti mekse od obicnog testa za hleb. Umeseno testo podeliti na tri dela, pa svaki deo uviti kao duzu salamu i od njih isplesti pletenicu. Ako se pece u okrugloj tepsiji saviti pletenicu u krug a ako se pece u pravougaonoj tepsiji pletenicu staviti ispruzenu. Pletenicu poprskati uljem i ostaviti je da nadolazi 20 minuta, zatim je premazati zumancetom i sacekati jos 10 minuti da nadolazi. Peci naumerenoj temperaturi tako da dobije zlatnu koricu.