POGACA-PLETENICA

Potrebni sastojci:

1kg brasna;
25g svezeg kvasca;
2 jajeta;
1 kasika secera;
2,5dl mleka;
1/4 kasicice soli;
1 kasika ulja;
1 zumance.

Priprema:

Razmutiti kvasac u mlakom mleku i dodati malo brasna. U posudu za mesenje sipati brasno, pa u sredini napraviti udubljenje i sipati razmuceni kvasac, ostaviti 15 minuta da kvasac nadodje. Posle toga dodati jaja, so i malo ulja, i zamesiti testo kao za svaki hleb uz postepeno dodavanje mlakog mleka i obrusavanje brasna. Testo umesiti mekse od obicnog testa za hleb. Umeseno testo podeliti na tri dela, pa svaki deo uviti kao duzu salamu i od njih isplesti pletenicu. Ako se pece u okrugloj tepsiji saviti pletenicu u krug a ako se pece u pravougaonoj tepsiji pletenicu staviti ispruzenu. Pletenicu poprskati uljem i ostaviti je da nadolazi 20 minuta, zatim je premazati zumancetom i sacekati jos 10 minuti da nadolazi. Peci naumerenoj temperaturi tako da dobije zlatnu koricu.

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI