JAMBOLAYA
Ovo jelo je zastitni znak juznjacke kuhinje. Luizijana je bila Francuska kolonija sa lukama u koje su pristizali brodovi sa crnim robljem iz Afrike. Naziv "Jambolaya" dolazi od francuskog "jambor" (sunka) i od africkih izraza "la" (sa) i "ja" (pirinac). Kada bi se prevelo ovo jelo bi znacilo "Sunka sa pirincem".
Potrebni sastojci:
600g pecene piletine isecene na kockice (moze i curetina);
2 solje kuvanog pirinca;
1 konzerva paradajza;
1 crni luk iseckan;
Pola iseckane zelene paprike;
3 kuglice maslaca;
Pola kasicice soli;
Na vrh noza bibera.
Priprema:
Pomesati meso, paradajz i pirinac i dinstati dok ne pocne da vri (oko 10 minuta). Dinstati luk i zelenu papriku na maslacu dok luk ne porumeni (oko 5 minuta) i dodajte mesu. Posoliti i pobiberiti, poklopiti i na tihoj vatri kuvati oko pola sata.
Ako je potrebno dodati tople vode da jelo ne bude suvo. S vremena na vreme jelo promesati da se pirinac ne bi slepio. Servirati toplo.
Коментари
Постави коментар
Vaše mišljenje mi je važno!
Dragi čitaoci,
Želim da čujem vaše utiske! Molim vas da popunite obrazac ispod i podelite svoje mišljenje, sugestije ili predloge. Vaši komentari mi pomažu da sadržaj bude još bolji.
Hvala što ste ovde i što učestvujete!