JAMBOLAYA

Ovo jelo je zastitni znak juznjacke kuhinje. Luizijana je bila Francuska kolonija sa lukama u koje su pristizali brodovi sa crnim robljem iz Afrike. Naziv "Jambolaya" dolazi od francuskog "jambor" (sunka) i od africkih izraza "la" (sa) i "ja" (pirinac). Kada bi se prevelo ovo jelo bi znacilo "Sunka sa pirincem".

Potrebni sastojci:

600g pecene piletine isecene na kockice (moze i curetina);
2 solje kuvanog pirinca;
1 konzerva paradajza;
1 crni luk iseckan;
Pola iseckane zelene paprike;
3 kuglice maslaca;
Pola kasicice soli;
Na vrh noza bibera.

Priprema:

Pomesati meso, paradajz i pirinac i dinstati dok ne pocne da vri (oko 10 minuta). Dinstati luk i zelenu papriku na maslacu dok luk ne porumeni (oko 5 minuta) i dodajte mesu. Posoliti i pobiberiti, poklopiti i na tihoj vatri kuvati oko pola sata.
Ako je potrebno dodati tople vode da jelo ne bude suvo. S vremena na vreme jelo promesati da se pirinac ne bi slepio. Servirati toplo.

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI