Постови

PROJARA

Слика
Ukusan i zdrav dorucak koji cete pripremiti za nekoliko minuta. Pomesajte sastojke i  dok popijete kafu projara je gotova.  Potrebni sastojci: 2 jaja; 9 kasika projnog brasna; 6 kasika obicnog brasna; 1 prasak za pecivo; Malo soli (1 kasicica); 2 soljice ulja; 250ml mleka; 250ml jogurta; 300g sira. Priprema: Pomesajte sve sastojke da se lepo sjedine.  Smesu sipajte u podmazanu tepsiju i pecite na 200 stepeni dok ne porumeni (proverite cackalicom ukoliko nista ne ostane projara je gotova). Sluzite uz jogurt ili kiselo mleko.

BAKLAVA SA SLJIVAMA

Слика
Sljiva se budi krajem aprila,  Razvija siroka, prebela krila  Na kraju sela  uvrh goleti, Ona se sprema da poleti.... Potrebni sastojci: 1/2kg kora za baklavu; 1/2kg suvih sljiva; 200g mlevenih oraha; 2 kasike dzema; 200g maslaca; 50ml ulja. SIRUP: 700g secera; 800ml vode. Priprema: Suve sljive iseckajte, zatim ih stavite u ciniju zajedno sa orasima i  dzemom. Polako promesajte.  Otopite maslac i dodajte ulje. Na radnu povrsinu stavite jednu koru, pa je premazite mesavinom maslaca i ulja. Zatim stavite drugu koru koju cete takodje premazati, uz ivicu kore stavite mesavinu sa suvim sljivama i uvite u rolat. Postupak ponovite i sa ostalim korama. Rolate stavite u podmazanu tepsiju.  Pre pecenja rolate isecite na komade.  Pecite pola sata na 180 stepeni. U medjuvremenu dok se baklava pece skuvajte sirup od secera i vode.  Vrucu baklavu prelijte ohladjenim sirupom.

CORBAST PASULJ

Слика
Potrebni sastojci: 500g sitnog zutog pasulja; 100g luka; Beli luk; Biber; Lovor; Aleva paprika; Zelen; 1 ljuta papricica (moze i ne mora); Po zelji kobasice, slanina... Priprema: Pasulj potopite u vodu i  stavite desetak minuta da vri, zatim procedite i bacite vodu. Dodajte luk, zelen,  lovor, biber i ostale zacine i nalijte vodom.  Stavite na laganu vatru da se kuva. Po zelji stavite kobasice, slaninu, suvo meso. Pasulj sluzite uz crni luk.