BAKLAVA SA SLJIVAMA
Sljiva se budi krajem aprila,
Razvija siroka, prebela krila
Na kraju sela uvrh goleti,
Ona se sprema da poleti....
Potrebni sastojci:
1/2kg kora za baklavu;
1/2kg suvih sljiva;
200g mlevenih oraha;
2 kasike dzema;
200g maslaca;
50ml ulja.
SIRUP:
700g secera;
800ml vode.
Priprema:
Suve sljive iseckajte, zatim ih stavite u ciniju zajedno sa orasima i dzemom. Polako promesajte.
Otopite maslac i dodajte ulje. Na radnu povrsinu stavite jednu koru, pa je premazite mesavinom maslaca i ulja. Zatim stavite drugu koru koju cete takodje premazati, uz ivicu kore stavite mesavinu sa suvim sljivama i uvite u rolat. Postupak ponovite i sa ostalim korama. Rolate stavite u podmazanu tepsiju. Pre pecenja rolate isecite na komade.
Pecite pola sata na 180 stepeni.
U medjuvremenu dok se baklava pece skuvajte sirup od secera i vode. Vrucu baklavu prelijte ohladjenim sirupom.
Коментари
Постави коментар
Ostavite komentar ukoliko vam se dopao neki recept.