SARMA
Sarma je tradicionalno grcko, srpsko i tursko jelo vrlo popularno na Balkanu. Sarma se uglavnom pravi od kiselog kupusa, mlevenog mesa i pirinca, takodje pravi se i od vinove loze, zelja... Sarma je kod nas cesto jelo na slavama i svadbama. Potrebni sastojci: (Za 80 sarmica) 2kg mesanog mlevenog mesa; Suva rebra ili slanina; 3 glavice kiselog kupusa; 1200g crnog luka; 200g pirinca; 2 kasike slatke mlevene paprike; 1 kesica mlevenog bibera. Priprema: Sitno iseckajte crni luk i prodinstajte ga na ulju da postane staklast, dodajte mleveno meso varjacom ga izmrvite pa proprzite, zatim dodajte slatku mlevenu papriku, pirinac (prethodno opran) i jednu kesicu bibera, sve promesajte, ukoliko vam kupus nije dovoljno slan mozete dodati soli ili zacin. Odvojite listove, istanjite centralne zile na svakom listu. Serpu premazite mascu ili uljem pa prekrijte dno listovima kupusa. Na jedan list kupusa spustite dve kasike fila pri pocetku lista. Poklopite levu pa desnu stranu