Постови

SARMA

Слика
Sarma je tradicionalno grcko,  srpsko i tursko jelo vrlo popularno na Balkanu.  Sarma se uglavnom pravi od kiselog kupusa,  mlevenog mesa i pirinca, takodje pravi se i od vinove loze,  zelja... Sarma je kod nas cesto jelo na slavama i svadbama.  Potrebni sastojci: (Za 80 sarmica) 2kg mesanog mlevenog mesa; Suva rebra ili slanina; 3 glavice kiselog kupusa; 1200g crnog luka; 200g pirinca; 2 kasike slatke mlevene paprike; 1 kesica mlevenog bibera. Priprema: Sitno iseckajte crni luk i  prodinstajte ga na ulju da postane staklast, dodajte mleveno meso varjacom ga izmrvite pa proprzite,  zatim dodajte slatku mlevenu papriku, pirinac (prethodno opran) i  jednu kesicu bibera,  sve promesajte, ukoliko vam kupus nije dovoljno slan mozete dodati soli ili zacin.   Odvojite listove, istanjite centralne zile na svakom listu. Serpu  premazite mascu ili uljem pa prekrijte dno listovima kupusa.  Na jedan list kupusa spustite dve kasike fila pri pocetku lista. Poklopite levu pa desnu stranu

PLAZMA TORTA

Слика
Ova torta se kod nas u kuci pravi godinama. Brzo se sprema, bez pecenja, recept star od kada postoji plazma. Potrebni sastojci: 2 kutije (600g) mlevenog plazma keksa; 400g mlevenih oraha; 250g secera u prahu; 100g suvog grozdja; 250g margarina; 4 jaja (samo zumanca); 2dl soka od pomorandze; Slag ili slatka pavlaka. Priprema: U jednu veliku ciniju, jer ovo je stvarno velika masa umesajte plazmu,  mlevene orahe,  secer u prahu,  suvo grozdje, jaja odnosno zumanca, margarin isecen na manje komade.  Umesajte sve sastojke, pa lagano dolivajte sok od pomorandze.  Mesajte rukama dok se svi sastojci ne sjedine,  treba vam malo duze zbog margarina kako ne bi ostale grudvice. Ukoliko je masa suvise gusta dodajte jos malo soka.  Tortu oblikujte po zelji.  Odozgo je ukrasite slatkom pavlakom ili slagom. 

GRASAK SA PILETINOM

Слика
Grasak je odlican izvor vitamina,  gvozdja, vlakana, antioksidanata i proteina.  Potrebni sastojci: 450g smrznutog graska; 500g pileceg filea; 1 glavica crnog luka; 2 kasike maslinovog ulja; 1 puna kasicica zacinske paprike; 2 kasike brasna; So; Biljni zacin. Priprema: Na maslinovom ulju proprzite seckani crni luk, kada postane staklast dodajte piletinu isecenu na parcad.  Kratko proprzite, dodajte grasak,  sipajte vodu i malo secera (prstohvat) kuvajte 20 minuta, pa stavite zacinsku papriku.  Dosipajte po malo vode da grasak ne bi zagoreo.  Razmutite dve kasike brasna sa vodom i sipajte u grasak.  Posolite. Kuvajte jos  pet minuta, pa sklonite sa sporeta.  Grasak je gotov. Prijatno!