SARMA

Sarma je tradicionalno grcko,  srpsko i tursko jelo vrlo popularno na Balkanu. 
Sarma se uglavnom pravi od kiselog kupusa,  mlevenog mesa i pirinca, takodje pravi se i od vinove loze,  zelja...
Sarma je kod nas cesto jelo na slavama i svadbama. 

Potrebni sastojci:
(Za 80 sarmica)

2kg mesanog mlevenog mesa;
Suva rebra ili slanina;
3 glavice kiselog kupusa;
1200g crnog luka;
200g pirinca;
2 kasike slatke mlevene paprike;
1 kesica mlevenog bibera.
Priprema:

Sitno iseckajte crni luk i  prodinstajte ga na ulju da postane staklast, dodajte mleveno meso varjacom ga izmrvite pa proprzite,  zatim dodajte slatku mlevenu papriku, pirinac (prethodno opran) i  jednu kesicu bibera,  sve promesajte, ukoliko vam kupus nije dovoljno slan mozete dodati soli ili zacin.  
Odvojite listove, istanjite centralne zile na svakom listu.
Serpu  premazite mascu ili uljem pa prekrijte dno listovima kupusa. 
Na jedan list kupusa spustite dve kasike fila pri pocetku lista. Poklopite levu pa desnu stranu preko sredine pokrivajuci fil pa umotajte u sto cvrscu rolnu pa slazite sarme u serpu.  Kada slozite prvi red preko stavite suvo meso pa ponovo sarme tako sve dok ne utrosite materijal. Sarme  pokrijte listovima kupusa pa sipajte 400ml vode, poklopite pa kuvajte sarmu najmanje 3 sata na laganoj temperaturi. 

Коментари

Постави коментар

Ostavite komentar ukoliko vam se dopao neki recept.

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI