POGACA
Potrebni sastojci:
700g brasna;
1 kasika soli;
1 kasika secera;
10g suvog kvasca;
400ml mleka;
50ml ulja + 2 kasike;
1 belance;
Semenke po zelji.
Priprema:
U posudu u kojoj cete mesiti testo sipajte toplo mleko, dodajte secer i kvasac pa promesajte. Sacekajte oko 5 minuta da kvasac nadodje. Zatim dodajte polovinu mere brasna i dobro izradite varjacom tako da nema grudvice, dodajte i ostalo brasno, so i 50ml ulja pa umesite glatko testo. Na kraju testo nauljajte sa dve kasike ulja i ostavite na toplom mestu oko sat vremena da se testo udvostruci.
Kada je testo naraslo premesite ga.
Oblik pravite po zelji.
Tepsiju u kojoj cete peci pogacu nauljajte ili stavite papir za pecenje. Stavite testo, odozgo premazite umucenim belancetom i pospite semenkama.
Ostavite tako da odstoji 20 minuta, ukljucite rernu da se zagreje na 200 stepeni. Testo stavite da se pece dok lepo ne porumeni. Pecite oko 25-30 minuta zavisno od rerne.
Pecenu pogacu jos dok je vrela premazite tankim slojem margarina ili ulja i ostavite da se ohladi.
Izgleda savršeno!
ОдговориИзбришиHvala,
Избриши