PIZZA

Rimski istoricar Marko Porcije Katon je u 3.veku pre nove ere opisao:"okruglo testo preliveno maslinovim uljem (biljem i medom ispeceno na kamenu). Vergilije je u svojoj "Enejidi" opisao kolace ili okrugli hleb. 
Sama rec pizza se prvi put pojavila 997.godine u rukopisu iz Gaete, grada na jugu Italije. 

Potrebni sastojci:

600g brasna;
1 prasak za pecivo;
1 mala kasicica soli;
1dcl maslinovog ulja;
180ml jogurta;
1 kesica suvog kvasca;
2dcl mleka;
1 kasika secera.

Sos:
Paradajz sos;
Kecap;
Origano i zacini.

Priprema:

Kvasac, toplo mleko, secer I jednu kasiku brasna pomesajte i ostavite da nadodje. U posudu sipajte brasno,  prasak za pecivo, so, jogurt i  maslinovo ulje.  Kada je kvasac nadosao dodajte ga u brasno  i  zamesite testo. Testo ostavite na toplom da se udvostruci.  Kada se testo udvostrucilo,  nauljajte pleh, testo podelite na dva dela, stavite u pleh rastanjite rukama, preko testa stavite sos od paradajz sosa, kecapa i  origana. Meni je izaslo dva pleha.  Preko toga stavite nadev po zelji (ja sam stavila pizza sunku i kackavalj). Pecite na 200 stepeni oko 15-20 minuta. 

Коментари

Постави коментар

Ostavite komentar ukoliko vam se dopao neki recept.

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI