PIZZA
Rimski istoricar Marko Porcije Katon je u 3.veku pre nove ere opisao:"okruglo testo preliveno maslinovim uljem (biljem i medom ispeceno na kamenu). Vergilije je u svojoj "Enejidi" opisao kolace ili okrugli hleb.
Sama rec pizza se prvi put pojavila 997.godine u rukopisu iz Gaete, grada na jugu Italije.
Potrebni sastojci:
600g brasna;
1 prasak za pecivo;
1 mala kasicica soli;
1dcl maslinovog ulja;
180ml jogurta;
1 kesica suvog kvasca;
2dcl mleka;
1 kasika secera.
Sos:
Paradajz sos;
Kecap;
Origano i zacini.
Priprema:
Kvasac, toplo mleko, secer I jednu kasiku brasna pomesajte i ostavite da nadodje. U posudu sipajte brasno, prasak za pecivo, so, jogurt i maslinovo ulje. Kada je kvasac nadosao dodajte ga u brasno i zamesite testo. Testo ostavite na toplom da se udvostruci. Kada se testo udvostrucilo, nauljajte pleh, testo podelite na dva dela, stavite u pleh rastanjite rukama, preko testa stavite sos od paradajz sosa, kecapa i origana. Meni je izaslo dva pleha. Preko toga stavite nadev po zelji (ja sam stavila pizza sunku i kackavalj). Pecite na 200 stepeni oko 15-20 minuta.
Savršeno!
ОдговориИзбришиHvala!
Избриши