Постови

MESNI USTIPCI

Слика
Odlicno idu uz svaku vrstu priloga, ali i uz svaki deo dana, mozete ih posluziti uz pire krompir, pirinac ili testeninu, peceni krompir ili uz neko povrce, u pecivo...savrseni su. Potrebni sastojci: 500g mlevenog mesa; 2-3 cena belog luka; 1 jaje; 2 kasike parmezana; 7 kasika prezli; 3 kasike sitno seckanog persuna; Ulje; So i biber. Priprema: Pomesajte mleveno meso, usitnjeni beli luk, jaje, ribani parmezan, prezle, seckani persun, so i biber. Vadite kasikom smesu i oblikujte ih u valjke ili okrugle, pa ih stavite u pleh za pecenje koji ste prethodno oblozili papirom za pecenje. Ostavite u frizideru 15 minuta. Poprskajte uljem, pa ih pecite u rerni na 180 stepeni oko 20 minuta do pola sata, ili ih przite na ulju dok ne dobiju finu boju.

JAJE U RUPI

Слика
Jednostavno, brzo i ukusno, idealno za dorucak, ali i za bilo koji obrok u toku dana, posebno u ovim toplim danima kada nam se ne stoji pored sporeta i ne pali rerna. Potrebni sastojci: Za 4 osobe: 4 kasicice putera ili maslinovo ulje; 4 parceta hleba; 4 jaja; Malo belog luka u granulama; Malo soli; Po zelji ribani sir (parmezan ili kackavalj) a moze i bilo koji drugi sir. Priprema: Izdubite hleb, odnosno napravite rupu mozete casom ili jednostavno opsecite nozem.  U tiganju na maslinovom ulju stavite da se hleb prepece, pa ga okrenite kada se blago zarumeni. U rupu u hlebu pazljivo razbijte jaje i przite par minuta da se stegne. Zatim pazljivo okrenite da se zapece i sa druge strane.  Peceno jaje u hlebu prebacite na tanjir, posolite,  pospite belim lukom u prahu, i pospite sirom (nije obavezno). Uz paradajz je savrseno.

CEZAR SALATA

Слика
Ne stoji vam se pored sporeta po vrucini. Najpopularnija obrok salata je pravi izbor za vas. Kazu da je prvi put napravljena pre sto godina, odnosno kada je italijanski emigrant Cezar Kardini u svom restoranu u Tihuani godine 1924 morao da improvizuje neko jelo jer su se zalihe potrosile zbog proslave 4 jula. Danas je njegova salata osvojila celu planetu. Potrebni sastojci: 250g pileceg belog mesa; 100g slanine; 5 kriski dvopeka iseckanog na kockice; 1 glavica zelene salate; 1 casa pavlake; Majonez po ukusu; Maslinovo ulje za przenje; 1 paradajz; 1 cen belog luka; Sok od pola limuna; So; Biber; Parmezan po ukusu. Priprema: Iseckajte pilece belo meso pa ga proprzite na maslinovom ulju da dobije zlatnu boju. Kada je gotovo izvadite piletinu i stavite slaninu, seckani beli luk i seckani dvopek   U dubljoj ciniji pomesajte zelenu salatu koju ste najpre oprali i  isecksli na trake sa piletinom, slaninom, belim lukom i  dvopekom. Zatim I'm dodajte paradajz secen n