Постови

SPECLE

Слика
Specle su tradicionalno nemacko jelo. Mogu da se sluze na najrazlicitije nacine, njihova priprema je jednostavna, a sastojci od kojih se prave imamo uvek u kuci i jeftini su. Specle se mogu sluziti kao prilog uz meso sa umakom, uz gulas koji sam danas pravila i mogu vam reci da je kombinacija savrsena. Osim slanih varijanti  specle mozete posluziti u slatkoj varijanti sa orasima, makom, cokoladom... Potrebni sastojci: 5 jaja; 500g ostrog brasna; 1 kasicica soli; 250ml vode. Priprema: Umutite jaja sa malo soli i polovinom vode,  postepeno dodajte brasno jer smesa ne sme da bude previse gusta. Mesajte pa ako je potrebno dodajte jos malo vode. Testo bi trebalo da vam bude gusce nego za palacinke.  Iznad serpe sa provrelom slanom vodom stavite rende i  kasikom sipajte smesu, polako povlacite kako bi se napravile specle, za to ce vam biti potrebno  svega par minuta. Skuvane specle ce isplivati na povrsinu  kao kada pravite knedle za supu. Procedite ih

DOMACI SIR ZA PITU

Слика
Nekada mozda ne stignete da kupite sir  kako bi ste napravili pitu, nista strasno mozete ga i sami napraviti i  to ni manje ni vise, nego za 10 minuta. Mogu vam reci da je odlican, bas onako kako treba za pite, sitan, mek, ne morate dodavati mleko u sir. Potrebni sastojci: 4 litra punomasnog mleka; 8g limuntusa ili sok od limuna; 7g soli. Priprema: Zagrejte mleko do kljucanja.  Dodajte limuntus ili sok od limuna u vruce mleko, mesajte oko dva minuta dok se sir ne usiri.  Iscedite sir iz surutke,  posolite i ostavite da se ohladi. 

NAMAZ OD AVOKADA

Слика
Potrebni sastojci: 2 avokada; 2 kuvana jaja; 70g sitnog sira; So po ukusu; Biber po ukusu; Sok od limuna po ukusu. Priprema: Ocistite avokado od kore i uklonite kosticu.  Dodajte sir, jaja, malo soli i 1-2 kasike soka od limuna. Izgnjecite sve viljuskom dok ne dobijete kremastu masu.