Постови

KOBASICE SA LUKOM U PIVU

Слика
Potrebni sastojci: 1/2kg rostiljskih kobasica; 1 velika glavica luka ili 2 manja; 3dl piva; So. Priprema: Nasecite luk na tanje polukrugove. U tepsiju prvo rasporedite crni luk da prekrije dno, posolite ga prstohvatom soli. Preko poredjajte kobasice,  prelijte pivom. Rernu zagrejte na 200 stepeni i pecite oko sat vremena. Negde na pola pecenja okrenite kobasice kako bi se ispekla i druga strana.  Posluzite uz krompir pire, salatu i hladno pivo.

BORANIJA SA PILETINOM

Слика
Potrebni sastojci: 500g zute boranije; 1 crni luk; 1 veca sargarepa; 1 veci krompir; 1 kutlaca kuvanog paradajza; 1 paskanat; 600-800g pilecih bataka i karabataka; 6 cena belog luka; 1 pileca kocka za supu; 1,5 kasika brasna; 1 kasika slatke crvene paprike; Ulje; Zacin po ukusu; So po ukusu; Biber po ukusu; Persun. Priprema: Crni luk iseckajte sitno, sargarepu i paskanat na tanke kolutove,  krompir isecite na kockice. Sve sastojke stavite u serpu, dodajte boraniju, pilece meso i 1 kutlacu kuvanog paradajza. Nalijte vodom da ogrezne i  kuvajte na tihoj temperaturi uz povremeno dolivanje vode.  Boraniju kuvajte dok ne omeksa pa dodajte kockicu za supu.  Zatim napravite zaprsku, sipajte ulje dodajte brasno da se uprzi, sklonite sa ringle i dodajte jednu kasiku aleve paprike, promesajte i sipajte u boraniju. Dodajte zacine po ukusu  i pustite da se krcka jos 10 minuta. Kada sklonite sa vatre dodajte beli luk i persun. Ostavite poklopljeno kako bi boranija poprimila

KUGLOF

Слика
Potrebni sastojci: 4 jaja; 160g kristal secera; 120g maslaca ili margarina; 2 kasicice ekstrata vanile; 300g brasna; 1 prasak za pecivo. Priprema: Umutite jaja sa secerom u vazdusast krem dok ne udvostruci svoj obim. Dodajte prethodno istopljen i ohladjen maslac i  ekstrat vanile,  mesajte dok se ne sjedine sastojci. Prosejte brasno i pomesajte sa praskom za pecivo, mesajte i postepeno dodajte u smesu od jaja. Namazite kalup sa malo maslaca i sipajte smesu u njega, stavite kolac u rernu da se pece na 180 stepeni oko 35 minuta dok ne dobije zlatno-zutu boju, proverite cackalicom ukoliko nista ne ostane na cackalici kolac je pecen.