Постови

SVEDSKE CUFTE

Слика
Potrebni sastojci: 1/2kg mlevenog mesanog mesa; 1 crni luk (iseckan); 1 solja mrvice hleba; 1 jaje; Oko 1/2dl mleka; So, biber. Priprema: Potopite hleb u mleko. Dodajte mleveno meso i izmesajte, zatim dodajte seckani crni luk. Na kraju dodajte, so, biber i jaje.  Napravite loptice i przite na margarinu desetak minuta.   Sluzite uz krompir pire i  sezonskom salatom.

STARINSKE KROFNE PO RECEPTU MIRE BANJAC

Слика
Potrebni sastojci: 1/2kg brasna; 3,5dl mleka; 3 zumanca; 60g secera; 50g maslaca; 20g svezeg ili 10g suvog kvasca; Izrendana korica jednog limuna; Malo soli; Ulje za pecenje.  Svi sastojci treba da budu sobne temperature.  Priprema: U mlako mleko dodajte kvasac, so i secer, izmesajte i ostavite desetak minuta da kvasac naraste. Umutite maslac, zumanca, secer i limunovu koru. Dodajte brasno, kvasac i umesite testo da bude glatko, zatim jos malo ga izradite na pobrasnjenoj povrsini.  Nauljajte posudu i ostavite testo da naraste na toplom mestu 1 sat ili dok se ne udvostruci.  Kada se testo udvostrucilo izvadite ga na pobrasnjenu radnu povrsinu, rastanjite ga na debljinu oko 7mm, vadite krofne precnika 7cm ili koju velicinu vi zelite. Pokrijte ih i ostavite jos 20 minuta. Ulje zagrejte na umerenoj temperaturi pa stavljajte krofne u ulje gornjom stranom na dole. Pecite ih dok ne porumene sa obe strane nekoliko minuta. Morate paziti da ulje ne bude suvise

SPAGETI SA SOSOM OD PARADAJZA I CUFTAMA OD MLEVENOG MESA

Слика
Potrebni sastojci: Za cufte: 1/2kg mlevenog mesanog mesa; 2 glavice crnog luka; 3-4 cena belog luka; 1 jaje; 3-4 kasike prezli; 1 kasicica slatke mlevene paprike; 1/2 kasicice soli; 1/2 kasicice bibera. Sastojci za sos: 1/2l soka od paradajza (kuvani); 1-2 case vode; 2 kasike brasna; 2-3 cena belog luka; 1 kasicica slatke mlevene paprike; 1 kasicica biljnog zacina; 1 kasika seckanog persuna.  Spageti. Priprema: Crni i beli luk sitno iseckajte, pomesajte sa mlevenim mesom, zatim dodajte jaje, prezle, slatku papriku, so, biber. Sve dobro umesite, pokrijte providnom folijom i ostavite u frizider na sat vremena.  Posle sat vremena oblikujte cufte rukama i przite u tiganju na zagrejanom ulju. Zatim u serpu sipajte malo ulja i brasna. Brasno proprzite vrlo kratko (tek toliko da dobije zutu boju), dodajte sitno iseckani beli luk. Kada je luk pustio aromu postepeno dodajte paradajz sok. Kada ste sipali sav paradajz dodajte gotove cufte i polako dolivajte vodu.