Постови

GRANOLA DORUCAK

Слика
Evo jednostavnog recepta za domaci granola dorucak. Potrebni sastojci: 3 solje ovsenih pahuljica; 1 solja orasastih plodova po izboru (npr.  bademi, orasi, lesnici); 1/2 solje meda ili javorovog sirupa; 1/4 solje kokosovog ulja; 1 kasicica vanilin secera; Prstohvat soli; 1 solja suvog voca (npr. brusnice,  grozdjice). Priprema: U velikoj posudi pomesajte ovsene pahuljice, orasaste plodove i so.  U maloj serpi zagrejte med (ili javorov sirup), kokosovo ulje i vanilin secer dok se ne otope i sjedine.  Prelijte tecni sastav preko suvih sastojaka i dobro promesajte kako bi se sve lepo sjedinilo.  Rasporedite smesu po plehu oblozenom papirom za pecenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni oko 25-30 minuta ili dok ne postane zlatno smedja. Izvadite iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi,  zatim dodajte suvo voce po zelji. Uzivajte u svom domacem granola dorucku. 

NAMAZ OD SUSAMA- TAHINI

Слика
Potrebni sastojci: 1 solja susama (beli ili smedji); 2-3 kasike maslinovog ulja; Prstohvat soli (opcionalno). Priprema: Preprzite susam u tiganju na srednje jakoj vatri.  Mesajte ga konstantno dok ne postane blago zlatno smedj, obicno oko 5-7 minuta. Ovo ce poboljsati ukus susama.   Przeni susam prebacite u blender ili multipraktik. Blendirajte ga dok ne dobijete grubu pastu.   Dodajte maslinovo ulje u pastu od susama.  Nastavite blendiranje dok ne dobijete glatku teksturu.  Ako volite gusci namaz dodajte manje ulja. Ako zelite, dodajte prstohvat soli i ponovo blendirajte kako biste ravnomerno rasporedili so. Vas domaci tahini je spreman. Cuvajte ga u staklenoj posudi u frizideru.  Koristite ga kao namaz na hlebu, dodatak u salatama ili kao deo razlicitih recepata.  Napomena: Ako zelite aromaticniji tahini, mozete dodati malo limunovog soka ili belog luka pre blendiranja. Prilagodite recept prema sopstvenom ukusu. 

TUNA SALATA

Слика
Potrebni sastojci: 2 konzerve tune u vodi ocedjene; 1/2 crvene paprike isecene; 1/2 crvenog luka sitno iseckanog; 1/2 krastavca iseckanog; 1 solja cherry paradajza, prepolovljenih; 1/4 solje crnih maslina ocedjenih; 2 kasike sitno iseckanog persuna. Za preliv: 3 kasike maslinovog ulja; 1 kasika balzamiko sirceta; So i biber po ukusu. Priprema: Ocedite tunu iz konzerve i stavite je u veliku ciniju.  Razdvojite komade tunjevine viljuskom. Dodajte crvenu papriku,  crveni luk, krastavac, charry paradajz, masline (opciono) i persun u ciniju s tunom.  U maloj posudi,  pomesajte maslinovo ulje, balzamiko sirce,  so i biber. Dobro promesajte da se svi sastojci sjedine.   Prelijte salatu pripremljenim prelivom preko salate i nezno promesajte kako biste ravnomerno rasporedili preliv.  Ostavite salatu u frizideru neko vreme kako bi se ukusi sjedinili.  Posluzite hladnu kao lagani obrok ili salatu.  Ova tuna salata je osvezavajuca, bogata proteinima i lako se priprema.  Pri