Постови

PITA SA MLEVENIM MESOM

Слика
Potrebni sastojci: 300g mlevenog mesa; 1 glavica crnog luka; So po ukusu; Biber po ukusu; 4 jajeta; 1 prasak za pecivo; 180ml jogurta; 12-14 kasika brasna.  Priprema: Mleveno meso na malo ulja zajedno sa lukom proprzite,  dodajte so i biber. Umutite jaja, dodajte jogurt, brasno pomesano sa praskom za pecivo.  Na kraju dodajte meso i sve izmesajte. Smesu sipajte u pleh ili tepsiju i pecite na 200 stepeni oko 20 minuta. Pitu sluzite uz jogurt,  kiselo mleko, ili kako god po vasem izboru.

KAJGANA SA PECURKAMA

Слика
Potrebni sastojci: 1 glavica crnog luka; Ulje; 150g pecuraka; So po ukusu; Biber po ukusu; 6 jaja; Malo persunovog lisca. Priprema: Seckani crni luk proprzite na ulju. U medjuvremenu pecurke ocistite,  operite I sitno isecite (za ovo mogu dobro posluziti i nogice od pecuraka), dodajte ih luku,  posolite,  pobiberite i pirjanite poklopljeno na tihoj vatri.  Kada pecurke omeksaju i puste sok, sklonite ih sa vatre, dodajte prethodno ulupana jaja, vratite na vatru i zapecite. Na kraju dodajte persun. Sluzite uz salatu.

GIBANICA

Слика
Gibanica je tradicionalno jelo sa Balkana koja se sastoji od tankih slojeva testa i filovanja razlicitim sastojcima. Ova ukusna pita ima razlicite varijacije sirom regiona, a svaka domacica ima svoj specifican recept. Glavni sastojci gibanice obicno ukljucuju tanko razvuceno testo, koje moze biti jufka ili domace testo, i fil koji se sastoji od razlicitih kombinacija, sira, jaja, pavlake, kisele pavlake i ulja. Dodaju se i zacini poput soli, bibera i persuna kako bi se postigao karakteristican ukus. Gibanica se cesto pravi u slojevima, gde se svaki sloj testa razvlaci i premazuje filom, a zatim se slaze u pleh. Kada se svi slojevi sloze,  gibanica se pece dok ne postane lepo zlatno smedja i hrskava. Ovo jelo je omiljeno na trpezi tokom razlicitih proslava, porodicnih okupljanja i praznika. Njena raznolikost i bogatstvo ukusa cine je neodoljivim izborom za ljubitelje tradicionalne balkanske kuhinje. Potrebni sastojci: 1/2kg gotovih kora za pitu (gibanicu); 1/2kg