GIBANICA

Gibanica je tradicionalno jelo sa Balkana koja se sastoji od tankih slojeva testa i filovanja razlicitim sastojcima. Ova ukusna pita ima razlicite varijacije sirom regiona, a svaka domacica ima svoj specifican recept.


Glavni sastojci gibanice obicno ukljucuju tanko razvuceno testo, koje moze biti jufka ili domace testo, i fil koji se sastoji od razlicitih kombinacija, sira, jaja, pavlake, kisele pavlake i ulja. Dodaju se i zacini poput soli, bibera i persuna kako bi se postigao karakteristican ukus.
Gibanica se cesto pravi u slojevima, gde se svaki sloj testa razvlaci i premazuje filom, a zatim se slaze u pleh. Kada se svi slojevi sloze,  gibanica se pece dok ne postane lepo zlatno smedja i hrskava.
Ovo jelo je omiljeno na trpezi tokom razlicitih proslava, porodicnih okupljanja i praznika. Njena raznolikost i bogatstvo ukusa cine je neodoljivim izborom za ljubitelje tradicionalne balkanske kuhinje.

Potrebni sastojci:

1/2kg gotovih kora za pitu (gibanicu);
1/2kg sitnog sira.
1 casa (180ml) kisele vode ili obicne pomesana sa 2 kasicice praska za pecivo;
1/2 case ulja;
1 casa jogurta;
3-4 jajeta;
So ukoliko je potrebno, ako sir nije dovoljno slan. 

Priprema:

Pomesajte jaja (razmutite ih), dodajte jogurt, vodu, ulje i so. Promesajte da se sve sjedini.
Ukljucite rernu da se zagreje na 200 stepeni,  i pripremite tepsiju ili pleh koji cete premazati uljem ili staviti papir za pecenje.  
Rasporedite kore, na svaku koru stavljajte sitan sir, redjajte jednu na drugu, tako sve dok ne utrosite sve kore. Kada ste zavrsili gibanicu uvijte u rolat, zatim podelite na deset jednakih delova, secite otprilike debljine dva prsta.
Redjajte rolate u tepsiju. 
Kada ste zavrsili pazljivo prelijte rolatice sa prelivom koji ste na pocetku napravili. 

Pecite gibanicu oko 35-40 minuta ili dok dobro ne porumeni.

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI