Постови

VOĆE - ZDRAVLJE I LEPOTA

Слика
Kruška Poznata je kao lek protiv zapaljenja zglobova, jer soli koje ona sadrži rastvaraju mokraćnu kiselinu. Dijabetičari mogu jesti ovo voće bez bojazni. Jabuka Zahvaljujući tome što u sebi ima fosfora, odlično je sredstvo za obnovu nervnog sistema. Jabuka je voće sa najviše odlika: licima sa lošim varenjem preporučuje se kompot od jabuka, koji još bolje deluje kao se u njega stavi nekoliko krušaka. Jabuka sadrži malo šećera. Groždje Svako ga ceni, ali je malo poznato da ga treba jesti ujutru, jer tada bolje deluje. Groždje obogaćuje organizam mineralnim solima. Pre upotrebe grozdovi se moraju dobro oprati pod mlazom vode iz česme, da bi se sa opne skinuo bakarni sulfat (plavi kamen), inače jak otrov kojim se loza prska. Svež sok od groždja izvanredno osvežava i okrepljuje ten, a prevreli sok osobito cene oni koji vole dobru kapljicu.

DOMAĆI SLADOLED

Слика
Mmm...Samo pri pomisli na njega nam krene voda na usta. Bez obzira na pol i starost svi vole sladoled. Kažu da poslednja stvar koju je Elvis Presley jeo bile su 4 kugle sladoleda i 6 čokoladnih kolačića. Evo jednog recepta za domaći sladoled, možda nije kao onaj što kupujemo, ali je izuzetno ukusan i osvežava. Recept za domaći sladoled. Potrebni sastojci: 1 litar mleka; 300g šećera; 8 jaja; 8 vanila i 2 manja maslaca. Priprema: Litar mleka i šećer staviti da provri. Posebno umutiti 8 belanaca u čvrst sneg, dodati žumanca, sipati u mleko i kuvati pola sata, možete na pari ili na tihoj vatri uz stalno mešanje. Kada je kuvano stavi se 8 vanila i 2 mala maslaca.  U smesu možete dodati 3 štangle čokolade, ili podeliti na dva dela. Staviti da se prohladi i u zamrzivač da se stegne.

PIĆE, KAFA, ČAJ I ZAČINI

Aroma kafe Da pržena kafa dugo zadrži dobru aromu i ugodan miris, treba posuti po njoj malo šećera u prahu ili kristalu.  Šipke od vanile Šipke od vanile treba držati u suvom groždju, da se ne bi osušile. Biber, cimet, vanilu i druge začine ne treba držati samo u kesicama od papira ili uvijene u hartiju, jer tako brzo izvetre. Kesicu sa začinom treba staviti u staklenu kutiju ili teglu, ili limenu kutiju, i držati ih dobro zatvorene. Ako presolite jelo Sigurno ste imali u kuhinji ovaj problem. Dva puta ste solili jelo. U brzini, zaboravili ste ili ste jelu, možda, dodavali kao prilog već slane namirnice. - U presoljenu supu stavite jedan ili dva na kriške isečena krompira - neutralizovaće so. Pre no što poslužite supu, izvadite krompir i niko neće primetiti šta se dogodilo. - Bareno povrće sperite vodom ako je presoljeno, a zatim prelijte rastopljenim maslacem ili kiselom pavlakom.