Kelj je izuzetno bogat vitaminima i mineralima. Sadrzi veliku kolicinu kartenoida, vitamina C, K, A, gvozdje, kalcijum, mangan, fosfor, bakar. Jedna porcija kelja sadrzi oko 36 kalorija, 40% od dnevne potrebe magnezijuma, 15% vitamina B6 i kalcijuma 180% vitamina A, 200% vitamina C i cak 1020% vitamina K. Koristan je zenama u menopauzi, kod osteoporoze, smanjenog sadrzaja kalcijuma. Cuva od raka koze, dojke i prostate. Poboljsava varenje, sprecava razvitak ateroskleroze, odlican je u svakodnevnim dijetama za mrsavljenje. Potrebni sastojci: 10 solja listova kelja; 2 cesnja belog luka; 1/4 kasicice morske soli; 1 limun; 2 kasike maslinovog ulja; 1/4 solje suve brusnice; 1/4 solje iseckanog badema; 3 kasike parmezana. Solja od 200ml. Priprema: Staviti listove kelja u dublju posudu. Izgnjeciti beli luk i dodati mu so i staviti zajedno sa keljom, zatim sok od jednog limuna i maslinovo ulje. Cistim rukama omeksati sastojke. Dodati suve brusnice i sir. Ova salata se dobro cuva u frizide