Постови

MASLACAK

Слика
Kada se pomene maslacak prva asocijacija nam je cvetna livada, prepuna divnih zutih cvetova.  Maslacak je jedna od retkih lekovitih biljaka od koje se koriste svi delovi. Nazalost uglavnom je zaobilazimo,  sto je apsolutno  pogresno.  Maslacak pospesuje rad bubrega, jetre i zeluca, snizava nivo holesterola,  leci kozne bolesti i ekceme.  Maslacak nije dobar ukoliko imate problema sa kamenom u zuci.  Od mladog lisca maslacka pravi se salata, koja prociscava krv. SALATA OD MASLACKA  Kako biste napravili salatu od maslacka,  potrebno je da listove ove biljke dobro operete i ocedite.  Dodajte so i biber,  a zatim prelijte mesavinom maslinovog ulja i jabukovog sirceta u koje ste sitno iseckali beli luk,  sve dobro izmesajte i ostavite da odstoji pola sata pre konzumacije.  Caj od mladog lisca maslacka se preporucuje kod urinarnih infekcija.  PRIPREMA CAJA: Kasicicu osusenih listova maslacka pomesajte sa kasicicom cvetova maslacka i kasicicom sitno seckanog korena ove biljke.  Sv

ZLATNA PASTRMKA

Слика
Pastrmka zivi po planinskim potocima i u jezerima i jedna je od najukusnijih i najboljih riba koji zive u slatkim vodama. Srebrnaste je boje, a na ledjima nosi nekoliko crvenih tackica.  Tezi od 1 do 4 kilograma.  Najbolje su i najukusnije pastrmke  koje se love u maju, junu i julu mesecu. Meso pastrmke veoma je lako za varenje. Pastrmke se mogu peci,  kuvati,  prelivati maslacem, uljem i kiselim mlekom. Recept za pastrmke pecene u rerni: Potrebni sastojci: 2 vece pastrmke; 1/2kg krompira; 5 ceri paradajza; 2 limuna; So; Biber; 1 cen belog luka; Maslinovo ulje; Malo persuna.  Priprema: Ocistite,  operite i osusite, a zatim dobro usolite pastrmke,  pa ih ostavite u frizider.  U medjuvremenu iseckajte cen belog luka i persun, iscedite u to pola limuna i dodajte malo maslinovog ulja.  Sve izmesajte pa premazite pastrmku sa spoljne i unutrasnje strane.  Krompir oljustite i isecite ga na krupnije komade,  a ceri paradajz isecite na polovine, posolite i po

SVEPS

Слика
Potrebni sastojci: 4 limuna; 4 narandze; 6 grejfurta; 10 limuntusa; 5l vode; 4kg secera; 1 konzervans.  Priprema: Limun, narandze i grejfurt  sameljite na masini za meso zajedno sa korom i dodajte 5 litara vode, limuntus  i ostavite da stoji 24 sata. Nakon 24 sata procedite i dodajte 4kg secera i jedan konzervans.  S vremena na vreme promesajte dok se secer ne istopi, pa stavite u flase  i zatvorite.  Od ove kolicine  izadje 7 flaša.