MASLACAK


Kada se pomene maslacak prva asocijacija nam je cvetna livada, prepuna divnih zutih cvetova. 
Maslacak je jedna od retkih lekovitih biljaka od koje se koriste svi delovi. Nazalost uglavnom je zaobilazimo,  sto je apsolutno  pogresno. 
Maslacak pospesuje rad bubrega, jetre i zeluca, snizava nivo holesterola,  leci kozne bolesti i ekceme.  Maslacak nije dobar ukoliko imate problema sa kamenom u zuci. 
Od mladog lisca maslacka pravi se salata, koja prociscava krv.

SALATA OD MASLACKA 

Kako biste napravili salatu od maslacka,  potrebno je da listove ove biljke dobro operete i ocedite.  Dodajte so i biber,  a zatim prelijte mesavinom maslinovog ulja i jabukovog sirceta u koje ste sitno iseckali beli luk,  sve dobro izmesajte i ostavite da odstoji pola sata pre konzumacije. 

Caj od mladog lisca maslacka se preporucuje kod urinarnih infekcija. 

PRIPREMA CAJA:

Kasicicu osusenih listova maslacka pomesajte sa kasicicom cvetova maslacka i kasicicom sitno seckanog korena ove biljke.  Sve to stavite u posudu,  prelijte soljom kljucale vode, poklopite i ostavite da odstoji  20 minuta. Nakon toga procedite caj,  zasladite ga medom i popijte.  Kako bi ste videli pozitivne efekte ovog caja potrebno je da dnevno pijete 2-3 soljice caja nekoliko dana.

Koren maslacka pospesuje znojenje, vraca snagu i cisti sluzokozu disajnih organa.

Cvetovi maslacka se koriste za spravljanje sirupa  koji je delotvoran u lecenju prehlada i bronhitisa.

SIRUP OD MASLACKA:

Da bi ste napravili ovaj sirup potrebno je da u 2l vode prokuvate 2 soljice cvetova maslacka,  a zatim procedite.  Nakon toga dodajte 1kg meda i sok od 2 limuna. Kuvajte na tihoj vatri uz neprestano mesanje sve dok ne dobijete sirup. Kada se ohladi dobijeni sirup sipajte u staklenu flasu. Uzimajte ga 2-3 puta dnevno.

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI