TARANA U MLEKU

Tarana ili tarhana (turski tarhana  od persijskog tarhãne): osuseno, izmrvljeno zrnasto testo.
Pre par dana sam vam pricala o tome kako sam pronasla  staru svesku sa receptima  moje mame, mada ima i nekih jos starijih verovatno su to recepti moje bake. Mama je recepte  vredno  zapisivala,  prepisivala,  skupljala  isecke i iste isprobavala.  Stari dobri recepti, porodicni,  ima i ovih modernih naravno. Skuvati dobar rucak,  a ne potrositi mnogo novca, iskoristiti namirnice koje imate u kuci  - to je posebno umece. 
Tarana skuvana u mleku,  popara, cicvara,  kacamak nekada su bili omiljeni deciji dorucak,  naravno i za odrasle takodje.  Nazalost danas nepravedno zaboravljeni.  Tarana moze da se pripremi i kao slani obrok. 
Potrebni sastojci:
2 jaja;
200g ostrog brasna;
1l mleka;
2 kesice vanilin secera;
5 kasika  kristal  secera. 
Priprema:

Unesite tvrdje testo od brasna i dva jaja. Uzimajte  manje komade testa i izrendajte na sitnijoj strani rendeta.  Narendanu taranu  pospite  brasnom i ostavite 24 sata ili barem dok se potpuno  ne osusi.  U mleko koje ste prokuvali sa vanilin secerom  i  belim secerom stavite suvu taranu,  ostavite da vri 5 minuta na umerenoj temperaturi uz povremeno mesanje.  
Toplo sipajte u posudice i posluzite kao poslasticu. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI