TARANA U MLEKU
Tarana ili tarhana (turski tarhana od persijskog tarhãne): osuseno, izmrvljeno zrnasto testo.
Pre par dana sam vam pricala o tome kako sam pronasla staru svesku sa receptima moje mame, mada ima i nekih jos starijih verovatno su to recepti moje bake. Mama je recepte vredno zapisivala, prepisivala, skupljala isecke i iste isprobavala. Stari dobri recepti, porodicni, ima i ovih modernih naravno. Skuvati dobar rucak, a ne potrositi mnogo novca, iskoristiti namirnice koje imate u kuci - to je posebno umece.
Tarana skuvana u mleku, popara, cicvara, kacamak nekada su bili omiljeni deciji dorucak, naravno i za odrasle takodje. Nazalost danas nepravedno zaboravljeni. Tarana moze da se pripremi i kao slani obrok.
Potrebni sastojci:
2 jaja;
200g ostrog brasna;
1l mleka;
2 kesice vanilin secera;
5 kasika kristal secera.
Priprema:
Unesite tvrdje testo od brasna i dva jaja. Uzimajte manje komade testa i izrendajte na sitnijoj strani rendeta. Narendanu taranu pospite brasnom i ostavite 24 sata ili barem dok se potpuno ne osusi. U mleko koje ste prokuvali sa vanilin secerom i belim secerom stavite suvu taranu, ostavite da vri 5 minuta na umerenoj temperaturi uz povremeno mesanje.
Toplo sipajte u posudice i posluzite kao poslasticu.
Коментари
Постави коментар
Vaše mišljenje mi je važno!
Dragi čitaoci,
Želim da čujem vaše utiske! Molim vas da popunite obrazac ispod i podelite svoje mišljenje, sugestije ili predloge. Vaši komentari mi pomažu da sadržaj bude još bolji.
Hvala što ste ovde i što učestvujete!