Постови

TOKANJ GULAS

Слика
Ukoliko ste ljubitelj pikantnih ukusa, onda je ovo jelo pun pogodak za vas.  Potrebni sastojci: 600g svinjskog mesa; 1 paprika babura; 400g crnog luka; 1 kasika senfa; 2 kasike pavlake; 40ml vina; 2 cena belog luka; So; Biber. Priprema: Svinjsko meso i papriku isecite na stapice,  a luk na rebarca. Meso dinstajte na malo ulja dok ne bude uprzeno. Luk malo dinstajte,  dodajte papriku.  Ostavite da se krcka.  Kada postane gusto dodajte vino i pustite da se krcka jos  10 minuta, na jacoj vatri. Dodajte ostale sastojke i kuvajte 2 sata na tihoj vatri.  Servirajte uz kuvanu testeninu. 

MANDARINO

Слика
Stigla nam je jesen, pocinje spremanje zimnice od slanih, kiselih i slatkih. Evo jednog slatkog  recepta za jedan divan kolac. Potrebni sastojci: 2 jaja; 1 solja (2dl) secera; 1 solja kiselog mleka; 50g maslaca ili margarina; 1 prasak za pecivo; 2 1/2 solje  brasna; 4 mandarine; 50g suvog grozdja; Secer u prahu za posipanje.  Priprema: Umutite jaja sa secerom,  dodajte kiselo mleko i  prasak za pecivo. Maslac koji ste prethodno ostavili na sobnoj temperaturi kako bi omeksao pomesajte ga sa brasnom,  pa sve to pomesajte zajedno sa jajima. Dodajte sok od dve mandarine, suvo grozdje i preostale mandarine iseckane na sitne komadice. Pazljivo promesajte i  sipajte smesu u nauljan i pobrasnjen kalup. Stavite da se pece oko 40-50 minuta na 150-180 stepeni. Peceni kolac pospite secerom  u prahu. 

LABANIJA

Слика
Ne znam za vas, ali ja volim da eksperimentisem, izmisljam,  probam i druge kuhinje. Ovoga puta sam se odlucila za Libansku kuhinju koja kombinuje sofisticiranost evropske kuhinje s egzoticnim zacinima istoka. Libanska kuhinja je laka,  zdrava i niskokaloricna.  Potrebni sastojci: 1/2kg junetine; 1l jogurta; 1 jaje; 100g pirinca; 100g badema; 1 kasika limunovog soka; Seckano persunovo lisce; Beli luk u prahu; Biber; So.  Priprema: Iseckajte meso na kocke i  kuvajte dok ne omeksa. Umutite posebno jaje i jogurt pa kuvajte oko 10 minuta na laganoj vatri. Skuvano meso ocedite,  pa sacuvajte jednu solju vode u kojoj se meso kuvalo, meso mora biti u potpunosti kuvano.  U vodu koju ste izdvojili sipajte so, biber,  beli luk u prahu,  limunov sok  i  persunov list, promesajte i ulijte u skuvani jogurt.  Posebno skuvajte pirinac i ocedite ga. Skuvajte bademe, oljustite i zapecite. Na dno tepsije poredjajte krupne kocke hleba, prekrijte pirincem, preko stavite bademe, zatim sloj mesa